Читај ми!

Реконструкција покрајинске владе у јулу?

Власт у Војводини тема је већ пуну годину. На седници покрајинске Скупштине у четвртак неће бити реконструкције већине, потврђује председник парламента Иштван Пастор и додаје да ће сигурно доћи на дневни ред почетком јула. У међувремену, сигурно је да ДС и СНС неће заједно у власт.

Од априла прошле до јуна ове године све је исто. Напредњаци не одустају од захтева да Демократска странка оде са власти. Иако се од избора привремено одустало, од реконструкције није. Прошле недеље почели су страначки разговори. На столу је све - од владе националног јединства до реконструкције са СНС-ом и без њега. Следеће окупљање посланика је у четвртак.

Председник покрајинске скупштине и лидер СВМ-а Иштван Пастор напомиње да међу тачкама дневног реда није питање реконструкције. Мислим да се у четвртак та тачка неће појавити, каже Пастор, напомињући да ће сигурно доћи на дневни ред почетком јула.

У Војводини се за Пастора суштински не дешава ништа, пошто, каже, у разговорима учествује други страначки ешалон. Ипак, док се не дешава ништа, демократе су остале без 10 посланика - део је отишао у Нову демократску странку, други у СНС, а трећи у Трећу Србију. Последње упориште своје владавине ДС брани ослањањем на коалиционе партнере.

"У том кругу покушавамо да превазиђемо проблеме који постоје и да видимо на који начин Влада Војводине може да функционише", каже портпаролка ДС-а Алекснадра Јерков.

Тешко ће ићи. Неприхватљив им је предлог Савеза војвођанских Мађара.

Према њеним речима, за ДС никакао није прихватљив Пасторов предлог о влади јединства. "СНС је показао за две године да апсолутно нема никакве способности да води земљу", оцењује Јерковљева.

Други коалициони партнер демократа предност неће давати никоме, осим Тадићевом НДС-у. Лига социјалдемократа Војводине без њега неће ни у једну већину. У понедељак ће усвојити пет тачака без којих нема сарадње ни са другима. Поставља се питање зашто се онда функционер ЛСВ-а Бојан Костреш кладио са новинарима да ће у новој већини остати ДС.

"Опкладе могу да се добију или изгубе али не постоји разлог да се не усагласимо са партнерима са којима смо у коалицији уназад 14 година", каже Бранислав Богарошки из ЛСВ-а.

Напредњаци искључиви и сигурни. Са ДС-ом нема сарадње, истичу да ће бити стожер нове већине.

"Мислим да смо ми једна од најјачих странака у тој будућој, реконструисаној влади", сматра Предраг Матејин из СНС-а.

Матејин каже да очекује да ће СНС бити контактиран, оцењујући да ће захтеви напредњака сигурно бити уврштени у реконструисану владу.

До идуће прилике, када ће се о реконструкцији расправљати у Скупштини, остало је још петнаестак дана. Док медији спекулишу и сабирају нове већине - стоји Коридор 10, пут Рума - Нови Сад, Закони о финансирању АП Војводине и њеним надлежностима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво