Читај ми!

Чврсте тврдње Министарства о Јовановићу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су му представници Министарства просвете на седици Владе у суботу рекли да "чврсто стоје" иза тврдњи да доскорашњи ректор Мегатренда Мића Јовановић није докторирао у Лондону. Рекао је и да је прочитао докторски рад Стефановића и да сматра да је реч о стручном раду, а Комисија ће оценити да ли је рад плагијат.

Вучић је гостујући на Телевизији Прва рекао да су му представници Министарства то рекли упркос наводима Јовановића да је пронашао свој докторат и да ће га показати јавности.

Премијер је рекао и да је прочитао докторски рад министра Небојше Стефановића и да сматра да је то стручан рад.

Истакао је да ће Комисија, састављена од четири стручњака, оценити да ли је рад плагијат, те да ће Стефановић, ако јесте плагијат, преузети одговорност.

Вучић је реаговао на питање постављено гледаоцима да кажу да ли је Стефановићев доткорат плагијат опаском да то отвара политичку дилему, јер ће гледаоци моћи да се изјасне само на основу свог утиска о том питању и то на основу медијске хајке.

Указао је такође да је део јавности унапред осудио Стефановића, а други део му верује, иако нико од њих није прочитао тај рад.

Премијер је навео да је рад прочитао, да је стручан, да би лично имао неке замерке, али да то уопште није лош рад.

Вучић рекао и да не разуме како у дану када се са руководством Републике Српске разговара о обележавању Видовдана, када председник Србије Томислав Николић говори о покушају ревизије историје, теме попут плагирања доктората ректора Мегатренд универзитета намећу као најважније.

"Уствари, када то видим, знам да се нешто иза брда ваља" рекао је Вучић.

Према његовим речима, Комисија ће донети одлуку и уколико Комисија каже да је Стефановић плагирао било шта, он "зна шта му је чинити".

"Србија је уређена земља и где није уређена - биће уређена", рекао је премијер и указао да ће за унапређење система образовања свакако бити потребно десет година.

Признао је да има више поверења у државне факултете у Србији, мада су у свету приватни најбољи.

"Нисам превелики фан Мегатренда, нажалост, нисам то могао сакрити" рекао је Вучић и признао да је погрешио када је изнео сопстевни став рекавши јавно да није изненађен отварањем случаја доктората Миће Јовановића.

Постоји могућност да се плате не дирају до октобра

Председник Владе најавио је могућност да се одложе мере фискалне консолидације и да се плате не дирају до октобра.

Вучић је рекао да се због поплава размишља да се мере фискалне консолидације одложе за јесен.

"То би значило да у овом тренутку не дирамо плате и пензије", објаснио је Вучић, додајући да је била намера да се плате смање већ сада, а пензије од октобра.

Сада постоји могућност, како је указао, да се не дирају ни плате.

Људи ће се томе радовати, али, како је навео, он неће, јер зна какво је стање јавних финансија.

Све реформе, према његовим речима, треба да се изведу у најбржем могућем року.

Премијер чека извињење од ОЕБС-а 

Премијер Александар Вучић истакао је да је немачку канцеларку Ангелу Меркел обавестио, иако га она о томе није питала, да ни он, ни његова влада не стоје иза скидања блога са Блица и обарања сајта Пешчаника и да ОЕБС није говорио истину и да чека извињење од те организације.

"Моја је обавеза да штитим Србију од лажи и превара. Чекам извињење од ОЕБС-а", рекао је Вучић.

Када је реч о Пешчанику, Вучић је казао да чека да полиција коначно расветли ко стоји иза тога.

Говорећи о платама и пензијама, премијер је најавио могућност да се због поплава одложе мере фискалне консолидације и да се плате не дирају до октобра.

"То би значило да у овом тренутку не дирамо плате и пензије", објаснио је Вучић, додајући да је била намера да се плате смање већ сада, а пензије од октобра.

Добри односи са Русијом и ЕУ 

Вучић очекује да ће се током лета срести са председником и премијером Русије Владимиром Путином и Димитријем Медведевом. Навео је да се Србија показала као искрени пријатељ Русији и да није увела санкције тој земљи.

Премијер је рекао да Србија има добре односе са Русијом и да жели да буде чланица ЕУ и има најбоље односе са Немачком, уз оцену да је то одговорна политика, корисна за нашу земљу.

"Када неко други дође на власт може то да мења", рекао је Вучић.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво