Читај ми!

Борхарт: Заштита сведока велики проблем

Косово још није способно да самостално функционише, а када су у питању судски процеси, највећи проблем је заштита сведока, рекао је шеф мисије Еулекса Бернд Борхарт.

Да чланице ЕУ сматрају да Косово може само да реши све задатке, онда би мисија Еулекс могла да се врати кући, али земље ЕУ су чврсто уверене да је Косову помоћ у облику мисије и даље потребна, рекао је Борхарт за Дојче веле, преноси Танјуг.

Мисија ЕУ за владавину права на Косову званично добија нови мандат, а како је Борхарт рекао, случајеви које су тужиоци Еулекса започели биће завршени, али нови неће бити отварани.

"Наравно, може се десити да нас Приштина замоли да преузмемо неки случај, а такође може да се деси, да се ми њима обратимо са жељом да обрадимо неки случај. Али, квалитативна разлика је у следећем - одлуке доносе надлежне власти Косова", нагласио је Борхарт.

Подсећа и да ће важне институције у области права сад водити косовски представници, а не више особље Еулекса, док ће судије Еулекса које су у судовима на Косову раније углавном биле у већини, сада бити у мањини.

Када је реч о специјалном трибуналу на Косову, Борхарт је рекао да се Еулекс бави организацијом тог суда, али да ће "све судије радити потпуно независно", као и Специјално тужилаштво које истражује наводе из извештаја специјалног изасланика Савета Европе Дика Маритија.

Шеф мисије Еулекса као велики проблем на Косову наводи заштиту сведока, која се у великим земљама састоји у томе да сведоци добију нови идентитет и онда оду да живе у други део земље.

"По нашем искуству, врло мало људи је спремно да то уради. То значи да сведоке морате другачије заштитити. Када су у питању заиста бруталне претње, то је тешко. А спремност људи да оду у иностранство, да се потпуно одвоје од породице и започну нови живот веома је мала", рекао је Борхарт.

Мисија ЕУ, на чијем се челу Борхарт налази од прошле године, од 2008. године надзире, подржава и саветује косовске правне институције, као што су правосуђе, полиција и царински органи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво