Читај ми!

ТС: До сада најпотпунији закључци скупштине

Транспарентност Србија поздравила је усвајање до сада, како је навела, најпотпунијих закључака скупштинских одбора поводом извештаја независних државних органа.

Скупштина би, уколико жели да испуни своју уставну улогу надзора над радом извршне власти, требало да редовно прати спровођење ових закључака, саопштила је Транспарентност Србија, преноси Танјуг.

Како је оценила та организација, одсуство праћења је главни разлог због којег скупштина поново обавезује владу да предузме мере које су наведене и у закључцима из јуна 2013.

Извештаји државних органа, у којима се често идентификују системски проблеми и некажњено одсуство воље да се примене превентивни антикорупцијски прописи, у ранијим годинама, како је наведено, нису били довољно пропраћени.

Ове године су извештаји разматрани уз знатно више пажње јавности и самих народних посланика, што је само по себи добро, ма колико било лоше што је медијско интересовање умногоме било подстакнуто неутемељеним критикама на рачун независних органа и кршењем парламентарне процедуре.

"Крајњи резултат је ипак најбољи до сада. Скупштина је усвојила закључке Одбора за правосуђе и управу, Одбора за финансије републичког буџета и контролу трошења јавних средстава и Одбора за људска и мањинска права поводом годишњих извештаја Агенције за борбу против корупције, Заштитника грађана, Повереника за информације и Државне ревизорске институције", наводи Транспарентност Србија.

Будући да су независни органи указали на конкретне случајеве непоступања по законима чије спровођење прате, као и на системске проблеме, они су важан извор информација за остваривање надзорне и законодавне улоге Народне скупштине.

Национална стратегија за борбу против корупције препознаје значај овог питања и предвиђа увођење законске обавезе владе да извештава о спровођењу ових скупштинских закључака (рок - мај 2015).

Да би тај надзор донео резултате, по оцени Транспарентности Србије закључци скупштине треба да буду што конкретнији, што је пропуштено у случају ДРИ, јер се у закључку Одбора за финансије изражава само начелна подршка раду овог тела.

С друге стране, закључи Одбора за људска и мањинска права и Одбора за правосуђе садрже конкретне сугестије за измене и праћење прописа.

Тако се, између осталог од владе тражи да обезбеди принудно извршавање повереникових решења када је то неопходно и да покрене поступак за утврђивање одговорности функционера који не изврше обавезе у складу са законом.

Најбитнија од свега је чињеница да је скупштина обавезала владу да до 6. децембра ове године извести о испуњењу свих мера.

Околност да су у међувремену били одржани парламентарни избори не представља довољно добро оправдање за неиспуњење задатака који су постављени прошлог јуна.

Због тога остаје, како је наведено, само да се надамо да ће ове године скупштина пратити шта је учињено и да ће тај надзор донети резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво