Читај ми!

Мулет: Балкан доприноси миру у свету

Био сам у Београду и Приштини пре седам година и од тада се ситуација много променила, каже за РТС помоћник генералног секретара УН за мировне операције Едмонд Мулет.

Мулет оцењује да су смањене напетости и поделе, успостављен дијалог Београда и Приштине, побољшана безбедност и положај Срба на Косову, који су у локалним властима и парламенту Косова.

"Мандат Унмику дају Савет безбедности и Резолуција 1244. Еулекс је стуб Унмика и у раду је савршено усклађен са међународним организацијама. Тако ћемо и наставити", каже Мулет у разговору за РТС.

Помоћник генералног секретара УН за мировне операције подсећа да је Балкан раније био место мировних мисија, а да данас доприноси миру и стабилности у свету.

"Србија је у томе прва међу земљама региона, јер има 215 мировњака у Либану, на Кипру, Обали Слоноваче, Либерији, Хаитију, Демократској Републици Конго. Професионализам и обученост српских војника су изузетни", каже Мулет.

Наводи да Уједињене нације желе веће учешће Србије у мировним операцијама.

"Ту лидерску улогу Србије потврдиће и регионални скуп о мировним мисијама, који ћемо у октобру, одржати у Београду", закључује Мулет.

Помоћник генералног секретара УН за мировне операције састао се у петак са првим потпредседником Владе Ивицом Дачићем, коме је пренео да ће УН наставити да подржава успостављање Заједнице српских општина, а Унмик да штити српску заједницу и њену културну баштину на КиМ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво