Читај ми!

Позив Србима да масовно изађу на изборе

У Грачаници је одржан завршни предизборни митинг "Српске листе" пред недељне ванредне изборе за косовску скупштину. Србима упућен позив да масовно изађу на биралишта, јер је то једини начин да буду остварени интереси српске државе и народа.

Министар одбране Братислав Гашић позвао је Србе на Косову и Метохији у име Владе Србије да гласају у недељу због, како је рекао, "добробити државе Србије, нашег народа, опстанка и будућности наше деце", преноси Танјуг.

Гашић је Србима на КиМ пренео поздраве премијера Александра Вучића рекавши да је премијер желео да буде данас у Грачаници али да због обавеза није успео.

"Држава Србија остаје са народом и никада се неће одрећи КиМ и својих корена и свог постојања. Ово је једини пут за остварење интереса српског народа и српске државе", поручио је министар одбране.

Он је нагласио да ће Срби освајањем што већег броја мандата у привременим институцијама КиМ осујетити намеру екстремних политичких кругова у Приштини да уз помоћ дела међународне заједнице ставе српски народ на маргине свих дешавања и догађаја на овом простору.

"Само јединство и одговорност према себи и својим поколењима може нашу борбу да учини ефикасном и заустави екстремисте на овим просторима да остваре крајњи циљ а то је одвајање КиМ од Србије", казао је министар.

"Као што смо били јединствени у одбрани Обреновца и Шапца и као што смо се кроз историју уједнили сваки пут када нам је било најтеже, позивам вас да се уједините и да гласате за 'Српску листу' под бројем 38 и за наше представнике", закључио је Гашић.

Носилац "Српске листе" Бранимир Стојановић изјавио је да скуп у Грачаници није предизборни митинг већ окупљање око једне идеје, идеје српског јединства и проглас свим Србима да устану својевољно јер ће у супротном бити натерани да оду одавде.

"Нико од нас појединачно није важнији од српских интереса и зато су сви на једној листи па нека свако освоји гласова колико има ауторитета", рекао је Стојановић који је и градоначелник Грачанице.

Ђурић: Контрола над политичким животом 

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је окупљенима да их њихова држава Србија позива да у недељу изађу на оно што, како је рекао, називамо не изборима него методом политичке борбе и да "у наше руке узмемо посланичке мандате који за нас нису циљ већ средство да остваримо контролу над политичким животом и политичким системом у покрајини КиМ".

"Када узмемо албанским сепаратистима из Приштине мандате у покрајинским институцијама и привременом покрајинском парламенту кључан следећи корак за нас биће формирање Заједнице српских општина", рекао је Ђурић.

Ако желе да формирају своју покрајинску Владу и Скупштину мораће да се договоре са нама о томе како ће да изгледа будућност политичког живота, додао је Ђурић.

Срби у недељу излазе на изборе како би у покрајински парламент послали људе који ће говорити српским језиком, који ће тамо писати ћирилицом и који ће те институције третирати као покрајинске, поручио је Ђурић.

У поноћ на Косову почиње предизборна тишина која ће трајати до затварања биралишта у недељу вече.

Право гласа имаће 1.782.454 бирача, међу којима скоро 34.000 оних који ће први пут моћи да искористе бирачко право, преноси Танјуг.

Централна изборна комисија акредитовала је преко 400 посматрача који ће надгледати изборни процес.

Ванредни парламентарни избори на Косову одржавају се у недељу 8. јуна а на њима је пријављено и пет српских политичких субјеката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво