Читај ми!

Промењен изборни систем у Војводини

Посланици у Скупштини Војводине убудуће ће се бирати пропорционалним изборним системом, као што је то случај са локалним самоуправама и републичким парламентом. Амандмани ДСС-а и ДС-а на предлог иницијативе су одбијени.

У покрајинском парламенту одржавала се расправа о избору посланика у Скупштину Војводине. Након тросатне дебата за предлог, који је поднео ЛСВ, гласала су 62 посланика од 114 присутних, 50 је било против, а два нису гласала.

"Седам месеци смо покушавали да се договримо око овог питања, иницирали разговоре на ову тему, на крају се скупила већина која сматра да је пропорционални систем бољи од комбинованог система или чисто већинског система", јасан је Бранислав Богарошки из ЛСВ-а.

Инцијативу ЛСВ-а, која је на власти у покрајини у коалицији са Демократском странком и Савезом војвођанских Мађара, подржали су опозициони посланици али не и коалициони партнери.

Претходно је одбачена иницијатива Иштвана Пастора да се расправа одложи за месец дана.

"Ово доводи до тога да ће отприлике милион војвођанских становника, перманентно остати без свог посланика у Скупштини Војводине и мислим да је то много већи проблем него тренутачни страначки интереси", рекао је Иштван Пастор, председник покрајинске Скупштине. 

Према Пасторовим речима, СВМ би имао користи од измене изборног система, пошто би освојио 15 уместо садашњих седам мандата, али ипак неће подржати измене, јер су оне "неправедне".

Амандмане на предлог ЛСВ-а поднеле су Демократска странка Србије и Демократска станка. 

ДСС је тражио да се цензус са пет смањи на три одсто, док је ДС предложио увођење персонализованог пропорционалног система у оквиру ког би Војводина била подељена на 120 изборних јединица.

Ови амандмани нису прихваћени, јер се против предлога ДС-а изјаснило 66 посланика, док је против амандмана ДСС-а било 97 посланика.

"Ви сада у републичком парламенту, који је репрезентативни пример пропорципоналног система, имате 100 посланика из Београда, а у Србији имате 119 општина. То је метрополизација", истичу из Демократске странке. 

Из СНС-а се надају промени покрајинске власти.

"Да ли ће бити нових иницијатива за промену власти, ми се надамо, али за сада их званично нема, надамо се томе ускоро", наводи Предраг Матејин из СНС-а. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво