Читај ми!

Јањић: Очекујем позив Србима да гласају

Одлука Српске листе да одустане од кампање је заправо начин да се кампања води, сматра аналитичар Душан Јањић. Београд може у политичком смислу да учини много, али као држава има везане руке, каже Јањић за РТС.

На Косову и Метохији је почела предизборна кампања за парламентарне изборе 8. јуна. Међутим, Српска листа, која окупља неколико странака и иницијатива, одлучила је да одустане од кампање.

Као разлог наводе одлуку Централне изборне комисије да промени бирачке одборе, и најаве да ће за мањинске листе цензус бити 70 хиљада гласова.

Аналитичар Душан Јањић сматра да је то начин на који Српска листа, заправо, води кампању и штити интересе Срба. Указује да су ово неки од најчуднијих избора, између осталог и јер кампања траје свега осам дана. Истиче и да цензус није промењен, већ износи пет одсто.

"Не треба давати превелика обећања са 20 места, Срби могу да освоје 10 до 15 места", рекао је Јањић гостујући у Дневнику РТС-а.

Београд може у политичком смислу да учини много, али као држава има везане руке, каже Јањић.

"Београд може да утиче на изборе преко странака и слањем једне јединствене поруке", рекао је Јањић и додао да Београд још није упутио прави позив Србима на Косову да учествују на изборима, али да очекује да ће то учинити за пар дана.

Поводом примедбе "Српске листе" да је на гласачким листићима грб Косова и да бирачки материјал није статусно неутралан, Јањић је рекао да је то "резултат договора Београда са Приштином, по Бриселском споразуму ово су избори по законима Косова".

"То су исти амблеми који су били, то су амблеми РИК-а", изјавио је Јањић и подсећајући да је "Српска листа" то и прошли пут наводила као разлог што одустаје од кампање, оценио да им је то "механизам да не воде, а уствари воде кампању".

"Београд може и мора брзо да пошаље јасну поруку да ли ти људи иду у косовски парламент и у косовску владу да би спроводили Бриселски споразум или реда ради учествују на изборима да неко не би приговорио Београду", истакао је Јањић.

Поводом изјаве председника Николића пре два дана у Њујорку да ћемо одлуку о изласку Срба на изборе донети накнадно, Јањић је рекао да је тачно да су његове изјаве "у Њујорку и пре Њујорка мало узнемириле духове на северу".

Истичући да на северу Косова имамо две струје политичара, од којих "утицајнија, већа групација једва чека да бојкотује изборе", Јањић је додао да је схватио "да председник Николић има неке идеје о новом начину решавања проблема, а то се на северу Косова повезује са копирањем руског модела према Криму".

Зато они желе да сачекају, "поготово што је председник најавио некакав договор око тога са премијером Вучићем", рекао је Јањић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара