Читај ми!

Дачић: Обнова сарадње са несврстанима

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у Алжиру да је један од централних циљева спољне политике Србије обнављање пријатељских веза са несврстаним земљама, јер је њихов покрет велика политичка снага у свету која окупља 120 држава, од којих 75 није признало независност Косова.

"Србија је као што знате посматрач у Покрету несврстаних. Иако је бивша Југославија била оснивач, наше опредељење је да пошто смо само посматрачи, развијамо што боље односе и што више учествујемо у његовим активностима, имајући у виду да он представља велику политичку снагу у свету, јер окупља 120 држава, од којих 75 није признало независност Косова", рекао је Дачић, преноси Бета.

Дачић је у изјави новинарима првог дана министарске конференције Покрета несврстаних у Алжиру истакао да је учешће Србије на њој од великог значаја, имајући у виду и да је са свим земљама чланицама Покрета Југославија, односно Србија која је сада њен настављач, имала изузетно добре и пријатељске, и политичке, а нарочито развијене економске односе.

"Очекујем да Србија у наредном периоду много више пажње посвети управо односима са тим земљама, где можемо да имамо веома значајне економске интересе. Јер подсетићу да се са неким од тих земаља са којима је бивша Југославија имала по 100, 200 или 300 милиона долара годишње спољнотрговинске размене, сада ниво те размене своди само на неколико милиона или десетина милиона долара годишње", напоменуо је Дачић.

Дачић је оценио да је "то свакако велика штета".

"Ако неко мисли да је то остатак прошлости, подсетићу да и (бивше југословенске републике) Хрватска, БиХ, Црна Гора имају статус посматрача у Покрету несврстаних", рекао је Дачић.

Дачић је навео да се на маргинама конференције састао са министром спољних послова Турске Ахметом Давутоглуом који, како је навео, "жели да дође у Србију због солидарности и помоћи коју Турска жели да да Србији због поплава".

Додао је да је разговарао и са Григоријем Карасином, замеником министра спољних послова Русије, која такође има статус посматрача у Покрету несврстаних, и то "у циљу наших консултација у вези са спољном политиком и разним активностима које смо најавили за наредни период".

"У сваком случају веома успешан наступ наше делегације овде. Циљ је да се до следећег самита у Венецуели Србија што боље припреми и да оствари што чвршће односе са што више земаља које су веома пријатељске и за које је бивша Југославија, и сада Србија, синоним за пријатељску земљу", поручио је Дачић.

Дачић ће, како је најавио, и сутра, када се завршава министарска конференција Покрета несврстаних, имати низ билатералних састанака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије