Читај ми!

Николић: Братски пружена рука

Томислав Николић и Филип Вујановић оценили да су односи Србије и Црне Горе "изванредни", као и да је помоћ коју је Црна Гора упутила Србији током катастрофалних поплава била очекивана због високог ступња блискости две земље.

Председник Србије Томислав Николић захвалио је, поводом посете шефа црногорске државе Филипа Вујановића, грађанима и руководству Црне Горе на указаној помоћ поводом катастрофалних поплава у Србији, преноси Танјуг.

Николић је, на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да је Црна Гора благовремено и без размишљања упутила Србији помоћ која је била драгоцена и која је умањила размере катастрофе.

Он је истакао да су односи две земље одлични и да је зато та помоћ била очекивана.

"Ако катастрофа није могла да се предвиди, помоћ из Црне Горе јесте", нагласио је Николић додајући да је помоћ прихваћена као "братски испружена рука".

Србија је, према његовим речима, прошла кроз тешка искушења, а данас је то борба за санацију и отклањање последица катастрофе, у чему, како је нагласио, очекујемо помоћ међународне заједнице и свих пријатеља.

Председник Србије је поновио да свако ко има нешто мало више - размисли о томе да је нама потребно много.

"Ми смо се играли са природом деценијама пре овог догађаја. Сви ми, не само Србија, сви становници планете. Природа опомиње да постоје постулати које не треба игнорисати и са којима се не треба играти", додао је он.

Говорећи о односима са Црном Гором, Николић је рекао да Србија жели да буде у пријатељским односима са Црном Гором, а да ће на путу ка ЕУ две државе размењивати искуства и међусобно се помагати.

"Србија је одлучна да ствара пријатељство у свету и да оне који су нам мање пријатељи увери да нема разлога ни за какве сумње у наше пријатељство. Србија је земља која има исток, запад, север и југ, и тако жели да сарађује са светом", поручио је Николић, додајући да је истрајна и искрена политика у протекле две године у свету то показала, што доказује одзив на позив за помоћ у овој великој катастрофи.

Србија ће вечито сарађивати са Црном Гором, рекао је Николић, додајући да ће се смењивати власти, али да тај однос не сме да буде угрожен чак и ако се понекад учини да појединци покушавају да тај однос пољуљају.

Грађани две земље, сматра Николић, немају шта једни другима да замере већ само да помогну.

Даље је истакао да не треба имати сумњу да Србија свакој држави на Балкану жели сваку срећу, много успеха, да поновно нађемо оне везе, посебно економске, које нас спајају, које су омогућавале да грађани боље живе.

"Ово није време за затварање, већ за отварање, посебно нас који смо у светској размери мали. Ако се удружимо можемо много више учинити", поручио је он.

Штета може да се санира уз помоћ свих

Вујановић је истакао да је дошао у Београд да још једном искаже саосећања грађана Црне Горе у боли Србије због трагичних губитака људских живота, као и жалост због огромне штете која је толика да се и даље не може проценити.

Међународна заједница, како је оценио, треба да зна да само уз помоћ свих штета може да се савлада.

Вујановић је исказао поштовање за деловање српских власти и институција у спасавању и спречавању већих жртава и штета, као и за дипломатске активности Владе и председника у представљању трагедије коју је Србија претрпела.

Вујановић је казао да му је Николић пренео висока очекивања од донаторске конференције која треба да покаже да Србија није сама.

Он је рекао да ће Црна Гора наставити са својом солидарном активности, што подразумева не само прошлост већ и заједничку будућност која мора да буде пријатељска. 

Црна Гора је спремна да промовише заједно са Србијом у дипломатским активностима да међународна заједница што пре и у што већем обиму помогне.

Двојица председника, пренео је Вујановић, поделила су жаљење због трагедије у БиХ, и свега што је било у Хрватској, али срећом са мањим жртвама и материјалном штетом.

Истовремено је указао на то да је катастрофална поплава показала што се већ знало, а то су недостаци инфраструктуре.

С тим у вези, Вујановић је рекао да треба унапредити путну и железничку инфраструктуру која повезује две земље.

Он је на крају пожелео Србији што скорији опоравак, повратак на пут који је прекинула катастрофална несрећа, и изразио уверење да ће међународна заједница помоћи Србији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије