Расправа у Савету безбедности УН

Представници земаља чланица Савета безбедности УН поздравили напредак у нормализацији односа између Београда и Приштине. Они су позвали две стране да наставе са имплементацијом Бриселског споразума постигнутог у априлу 2013. и одрже темпо дијалога који воде у Бриселу уз посредовање Европске уније.

Представник Русије Виталиј Чуркин поздравио је кораке предузете у нормализацији односа између Београда и Приштине, истакавши да је важно осигурати права Срба на Косову.

Чуркин је такође поздравио активности тужиоца Клинта Вилијамсона у вези са истрагом предузетом на основу извештаја известиоца Европског парламента Дика Мартија из 2010. године.

Позиција Русије по питању Косова, како је истакао, остаје непромењена.

Представник Француске поручио је да је важно да дијалог имеђу Београд и Приштине траје и остане интензиван, као и да буде настављена ефективна имплементација Бриселског споразума.

Он је позвао све грађане Косова да изађу на превремене парлментарне изборе 8. јуна.

Додао је да је важно осигурати поштовање права свих заједница на Косову и помоћи повратак избеглих и интерно расељених особа.

Представник Велике Британије рекао је да та земља поздравља то што је више од половине држава чланица УН признало Косово и да охрабрује оне зеље које га нису признале да то учине.

Изражавајући наду да ће следећи састанак у оквиру дијалога у Бриселу брзо бити одржан, он је рекао да Велика Британија охрабрује Београд и Приштину да наставе са имплементацијом Бриселског споразума.

Представник Нигерије упозорио је да, поред резултата Бриселског споразума, ситуација на северу Косова остаје тешка и позвао све стране да нађу свеобухватно решење које би било у корист свих када је реч о том региону.

Представница Аустралије рекла је да су Србија и Косово постигле велики напредак у нормализацији међусобних односа, а да је повратак расељених на Косово кључан за дуготрајни напредак у односима.

Како је истакла, важно је да се новоизабране власти у Београду и Приштини ангажују у наставку дијалога, како би пуна нормализација била постигнута у корист грађана Србије и Косова.

Јахјага: Оружане снаге треба да допринесу безбедности

Косовска председница Атифете Јахјага рекла је да оружане снаге Косова треба да буду допринос колективној безбедности на Балкану и да у њима треба да учествују све етничке заједнице.

Она је, у обраћању Савету безбедности УН, казала да се ради о "лаким војним снагама", чије стварање је дуг процеш који захтева подршку и учешће свих етничких заједница на Косову.

Истовремено је подсетила да 15 одсто припадника косовске полиције чине представници мањина, а девет одсто у косовским безбедносним снагама.

Говорећи о предстојећим парламентарним изборима она је подсетила да је позвала све грађане да искористе своје право и изаберу своје представнике, који би допринели јачању демократије.

Јахјага је казала да је Косово направило напредак протеклих месеци и дало допринос стабилности региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара