Читај ми!

Скупштина о међународним споразумима

Народни посланици расправљали о потврђивању неколико међународних споразума. Скупштина је разматрала и амандмане на измене закона о порезу на доходак грађана и о доприносима за обавезно социјално осигурање.

18.10 - Скупштина завршила рад за данас. 

15.50 - Примена нове стопе доприноса одлаже се за 1. август, каже министар Лазар Крстић.

14.30 - Завршена расправа о потврђивању неколико међународних споразума.

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о међународним споразумима, и размотрили су амандмане на измене Закона о порезу на доходак грађана и о доприносима за обавезно социјално осигурање.

На предложена законска решења уложена су 23 амандмана, од којих су прихваћена четири.

Међу прихваћеним амандманима је и онај којим се промена стопе доприноса за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање одлаже са 1. јула на 1. август. У расправи о амандманима учествује минситар финансија Лазар Крстић.

Изменама ова два закона предвиђено је да општа стопа доприноса за пензијско-инвалидско осигурање буде увећана са 24 на 26 одсто, а стопа доприноса за здравствено осигурање смањена са 12,30 на 10,30 одсто.

Посланици су данас расправљали о потврђивању споразума са Монголијом о укидању виза за држављане двеју земаља, споразум са Лаосом о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и споразум са Црном Гором о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга трећим земљама.

Завршена је расправа и о потврђивању споразума о оперативној и стратешкој сарадњи Србије и Европске полицијске канцеларије и о потврђивању аманадмана на Конвенцију о елиминисању свих облика дискриминације жена.

О Споразуму о оперативној и стратешкој сарадњи са Европском полицијском канцеларијом говорила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Споразум ће омогућити још чвршћу сарадњу Србије са земљама чланицама ЕУ у борби против организованог криминала, тероризма и других облика међународног криминала, чију окосницу чини размена података кроз стриктно прописане процедуре у вези са поштовањем људских права и основних слобода и владавином права, рекла је министарка.

Она је истакла да Србија успоставља сарадњу са Европолом у сузбијању и истрази тешког криминала, чија је основа размена тактичких информација. Према њеним речима, није занемарљив ни финансијски допринос Европола, као и допринос у акцији која је открила криминалну групу која се бавила фалсификовањем новца.

У разлозима за потврђивање тог међународног уговора подсећа се да је потписан 16. јануара 2014. године, у Београду и да ће његовим потврђивањем бити омогућено ступање на снагу тог акта.

Уједно потврђивањем тог споразума омогућиће се пуна сарадња са Европском полицијском канцеларијом, која укључује и размену оперативних података. Када је реч о разлозима за доношење по хитном поступку, он лежи у испуњавању међународних обавеза.

У дебати су углавном учествовале посланице. Од осам овлашћених представника посланичких група, пет је било жена.

Посланица ДС Гордана Чомић најавила је да ће подржати предложени сет закона о потврђивању међународних споразума, истакавши да за законе гласају посланици, а не странке и да су то законски који иду у корист грађана.

Предлог закона о потврђивању Амандмана на један члан Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена усвојен је 22. маја 1995. године.

Конвенција о елиминисању свих облика дискриминације жена је први међународно правни инструмент који на свеобухватни начин гарантује заштиту права жена, односно заштиту њихових грађанских, политичких, економских, социјалних и културних права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара