Читај ми!

Николић са Бан Кимуном

Генерални секретар УН Бан Кимун прихватио је позив председника Томислава Николића да учествује на међународној донаторској конференцији за обезбеђивање помоћи Србији, погођеној катастрофалним поплавама.

Председник Србије очекује да ће "врло брзо" бити организован скуп на којем би стране државе исказале солидарност са балканским државама погођеним поплавама.

У разговору за Дневник РТС-а, Николић је из Њујорка поручио да очекује да ће тај скуп бити у организацији Француске јер је то земља која је веома заинтересована за будућност земаља насталих распадом Југославије.

Николић каже да је Бан добро обавештен о несрећи која је задесила Србију, али да га је додатно информисао о штети.

Како је прецизирао, средства прикупљена на донаторској конференцији распоредила би се Србији, Хрватској и БиХ, у складу са степеном штете коју су причиниле поплаве.

"Тако бисмо показали да ми можемо да сарађујемо на много озбиљнијим темама од оних на које нас неко натера, наговори, да нам савет", навео је Николић.

Николић је оценио да је јединствена прилика да председник Србије говори на седници Савета безбедности УН, наводећи да је "Александар Вучић потребнији овог часа у Србији".

Председник Србије је рекао и да ће на седници СБ УН указати на "промоцију независности КиМ", о којој, како је рекао, нико ништа не говори, али се "сваког дана спроводи на терену".

Као примере, Николић је навео најаве формирања косовске војске и то што су на гласачком листићу штампане ознаке Косова.

"То је знак да они знају да не могу да буду држава, Србија нема државна обележја на листићу, САД такођe", навео је Николић, оцењујући да је то "прст у око српској заједници на КиМ".

Како је додао, првог човека УН упознао је са проблемом који ће се врло брзо наћи пред Србијом - да ли да позове Србе да учествују на косовским изборима.

Бан: Пребродићете проблеме

Генерални секретар светске организације изразио је жаљење због катастрофалних поплава које су погодиле Србију, Босну и Херцеговину и Хрватску, али је уверен да ће те три државе пребродити проблеме који су их снашли, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Генерални секретар светске организације изразио је жаљење због катастрофалних поплава које су погодиле Србију, Босну и Херцеговину и Хрватску, али је уверен да ће те три државе пребродити проблеме који су их снашли, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Бан Кимун се, такође, захвалио на учешћу српских трупа у мировним мисијама широм света, истичући да је политика помирења и сарадње у региону коју промовише председник Србије веома охрабрујућа и да је то начин на који се понашају прави лидери.

Николић је захвалио на изразима саучешћа, рекавши да је Србију погодила катастрофална поплава која је донела много несреће, али је показала и велику одговорност Владе и задивљујућу солидарност и одлучност грађана, наводи се у саопштењу.

"Нажалост, људске жртве су ненадокнадиве и дубоко жалимо и саосећамо се са породицама. Сада нам предстоји обнова и то је оно где бих замолио вашу помоћ", рекао је Николић.

Николић се осврнуо и на предстојеће изборе на Косову и Метохији, рекавши да је Приштина много тога урадила како би испровоцирала Србе да не изађу на изборе.

Председник Србије ће се касније вечерас обратити Савету безбедности Уједињених нација.

У делегацији коју предводи Николић јесте и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара