Читај ми!

Посланици о фискалним законима

Скупштина Србије разматра предложене измене фискалних закона. У наставку седнице на дневном реду Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму од милијарду долара између Владе Србије и Владе Емирата Абу Даби Уједињених Арапских Емирата.

20.00 - Завршена расправа о изменама Закона о порезу на доходак грађана и изменама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

11.10 - Предложеним законским решењима, привредници који запосле нове раднике оствариће право на пореске олакшице, због чега се очекује смањење незапослености, рекао министар Лазар Крстић.

10.15 - Министар финансија Лазар Крстић образлаже измене и допуне фискалних закона.

10.05 - Почела седница Скупштине на којој се разматрају зајам од Емирата и измене фискалних закона.

За дневни ред заседања председница Народне скупштине Маја Гојковић предложила је и разматрање Предлога закона о потврђивању Уговора о зајму између Владе Србије и Фонда за развој Абу Дабија за финансирање Развоја система за наводњавање - I фаза, које је поднела Влада.

У првом делу седнице, парламент разматра Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, Предлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Образлажући те закнске предлоге, министар финансија Лазар Крстић рекао је да ће њиховим усвајањем привредници које запосле нове раднике остварити право на пореске олакшице, због чега очекује смањење незапослености и уштеде у буџету.

Према његовим речима, привредници ће остварити пореске олакшице од 65 до 75 одсто, зависно од броја запослених радника.

"Ова олакшица сама по себи није лек свих лекова за српску економију, али с једне стране, она има за циљ смањење структурне незапослености, која је дугорочна, а с друге стране циљ је смањење трошкова пословање за домаће и стране инвеститоре", напоменуо је министар финансија.

Додао је да та мера неће изазвати смањење прихода буџета, "јер сваки нови запослени доноси приходе".

"Ова мера је и стимулативна, јер се она доноси пар недеља до месец дана пре почетка агресивне борбе против сиве економије. Пружа се прилика послодавцима да запосле оне који су радили на црно", рекао је Крстић.

Говорећи о изменама и допунама Закона о доприносима на обавезно социјално осигурање, он је истакао да је та мера предуслов за фискалну консолидацију.

Предлогом се предвиђа да се општа стопа доприноса за пензијско-инвалидско осигурање увећа са 24 на 26 одсто, а истовремено да се стопа доприноса за здравствено осигурање смањи са 12,30 на 10,30 одсто.

"Ова мера је потпуно природна, узимајући у обзир да Фонд за пензијско-инвалидско осигурање остварује дефицит, док је Фонд за здравствено осигурање у балансу, чак је прошле године остварио суфицит. Битно је да избалансирмо приходе и расходе, и ова мера омогућава да на буџетском нивоу остваримо уштеде", објаснио је Крстић.

Фискални савет Србије критиковао је раније данас предложене измене и допуне пореских закона, истакавши да су предлози дискриминаторски и да неће утицати на смањење незапослености и сиве економије.

Посланици ће расправљати и о Предлогу закона о потврђивању Финансијског уговора "Апекс зајам за мала и средња предузећа и друге приоритете III/А" између Србије и Европске инвестиционе банке и Народне банке Србије.

Разматран ће бити и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Монголије о укидању виза за држављане двеју земаља, Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Народне Демократске Републике Лаос о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

На дневном реду седнице је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Црне Горе о узајамном заступању у пружању конзуларне заштите и услуга у трећим земљама, Предлог закона о потврђивању Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Србије и Европске полицијске канцеларије и Предлог закона о потврђивању Амандмана на члан 20. став 1. Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена, које је поднела Влада.

Међу предлозима закона који ће се у понедељак наћи пред посланицима Скупштине Србије биће и измене Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање којима ће, према процени Владе Србије, којима ће бити повећана одрживост система обавезног пензијског и инвалидског осигурања и подстакнуто запошљавање у приватном сектору.

Законом се, наиме, предвиђа измена висине стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 24 одсто на 26 одсто и доприноса за обавезно здравствено осигурање са 12,3 одсто на 10,3 одсто.

Процењује се да ће се због измене стопа доприноса приход Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање повећати, а приход Републичког фонда за здравствено осигурање смањити за око 18 милијарди динара до краја године.

Други важан разлог за доношење ових закона јесте потреба да се створе околности за прилив инвестиција, запошљавање и привредни раст и омогуће повољнији услови привређивања растерећењем привредних субјеката тако што би се послодавцима који запосле нове раднике гарантовао повраћај значајног дела плаћених доприноса за обавезно социјално осигурање.

Олакшице би се односиле на раднике запослене после 31. марта 2014. године, а износиле би између 65 и 75 одсто од износа доприноса.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије