Читај ми!

Србија спремна за почетак преговора

Извештај о скринингу Европске комисије за поглавље 23 Србија може да очекује током лета. Преговарачки тим је и више него спреман за почетак преговора, каже саветник Саветник министра правде Радомир Илић. Очекујем да у извештају буде истакнут захтев да се унапреди област правосуђа и борба против корупције, напомиње Михаел Фалке из немачког ГИЗ-а.

Министарство правде Србије, уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) организовало је радионицу на којој чланови Преговарачке групе Србије за поглавље 23 могу да чују искуство колега из Црне Горе у вези са процесом израде Акционог плана за то поглавље.

Саветник министра правде Србије Радомир Илић рекао је новинарима да Извештај о скринингу Европске комисије за поглавље 23 Србија може да очекује током лета, истакавши да је преговарачки тим "и више него спреман за почетак преговора".

"Хрватска је пре много година отворила поглавље 23 веома брзо, док је Србија доста чекала и годинама се припремала. Огроман део поглавља 23 смо практично већ затворили. Једино је питање да то верификујемо и да покажемо да смо спремни", рекао је Илић.

Према његовим речима, поглавље 23 је једно од компликованијих поглавља у преговорима за прикључење Европској Унији, које се углавном прво отвара и последње затвара.

"Да бисте успешно преговарали поглавље 23, односно правосуђе, борбу против корупције и основна права, потребно је много стручног знања, добра организација Министарства правде и добра координација свих државних органа који су укључени у то поглавље. Зато дугујемо захвалност ГИЗ-у који нам је омогућио добру размену искустава са Црном Гором и Хрватском", рекао је Илић.

Вођа Програма за правну и законодавну реформу у Србији у ГИЗ-у Михаел Фалке очекује да ће након објављивања Извештаја о скринингу, који ће бити "путоказ шта наредних година треба да се уради у поглављу 23", уследити израда акционих планова и стратешко усмеравање процеса преговарања.

"То је посебно важно за владу и њене секторе, јер је поглавље 23 је једно од првих који ће бити отворено и зато сматрамо да је ово веома важан тренутак у преговорима између Србије и ЕУ", рекао је Фалке.

На питање новинара шта очекује од Извештаја о скринингу Фалке није желео да улази у детаље, али је ипак рекао да очекује, на основу последњих извештаја ЕУ, да буде истакнут захтев да се унапреди област правосуђа и борба против корупције.

Према његовим речима, суштина је да се реформе савладају и да влада и њена министарства "буду у једном чамцу и да се фокусирају на заједнички циљ".

"Сматрам да ће то бити највећи изазов", рекао је Фалке.

Циљ данашње и сутрашње радионице јесте припрема Преговарачке групе Србије за поглавље 23 за процес израде Акционог плана за то поглавље, а у раду ће учествовати, осим представника Министарства правде Србије и представници Министарства унутрашњих послова Србије и Министарства правде Црне Горе.

Искуства Црне Горе о практичној изради акционих планова полазницима сутра ће пренети шеф Радне групе Црне Горе за поглавље 23 Бранка Лакочевић и заменица Министра правде Црне Горе Светлана Рајковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије