Читај ми!

Вучевић: Инвестиције приоритет Новог Сада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је приоритет градске администације запошљавање и привлачење ивеститора. У том циљу је, каже, покренут низ активности, међу којима су и чести сусрети са амабасадорима многих држава и њиховим привредним делегацијама.

Вучевић је Танјугу рекао да га у том погледу радује најава амбасадора Француске да ће привредници из земље у још већем броју бити присутни на предстојећем пољопривредном сајму у Новом Саду и да су свесни колико је значајна та манифестација.

"Што се тиче доласка инвестиција из Француске Компанија 'Конквест' из околине Стразбура током јуна или јула треба да почне производњу машина за комуналну инфраструктуру, односно одржавања комуналних површина", рекао је Вучевић, додајући да ће погони те Компаније бити у слободној царинској зони у Новом Саду.

Према Вучевићевим речима, веома је близу завршетак процедуре око регулације урбанистичких планова и пројеката планске документације за изградњу Трговинског центра "Керфур", на простору некадашње "Центрославије", односно "Хладњаче", чиме је готово извесно да ће први објекат односно прва инвестиција те велике европске компаније у Србији бити управо у Новом Саду.

Поред потенцијалних инвеститора из Француске, челни људи Новог Сада имају интезивне разговоре и са привредницима из великог броја земаља, тако ће, како је најавио Вучевић, 20. маја, на дан отварања Међународног пољопривредног сајма, у Градској кући бити одржан састанак са 30 привредника из Уједињених Арапских Емирата.

Планирано је да се делегација привредника из УАЕ састане и са руководством Регионалне привредне коморе Новог Сада, као и са представницима новосадских компанија и по речима градоначелника Новог Сада и ти састанци су изузетно значајни и могу резултовати договорима о пословној сарадњи.

Вучевић је рекао да је и амбасадор Финске пре неколико дана дошао са бројном привредном делегацијом чији су представници доста времена провели у разговору са домаћим привредницима.

Поред тога, по његовим речима, и израелска Компанија "Биг-Си" требало би да настави са инвестирањем у Новом Саду, односно требало би да почне изградњу још једног новог објекта који би имао забавне садржаје.

Искористити домаћи потенцијал 

"Поред инвестиција из иностранства, ту су и домаћи пројекти. Нови Сад се пријавио и за изградњу станова, који би уз подршку државе били економски приступачнији грађанима и све су то добре назнаке за покретање производње и привредних активности, али треба бити мало стрпљив да нам се не понове грешке из прошлости када смо најављивали да је неки пословни аранжман завршен, а оно се деси супротно", рекао је Вучевић.

Нагласио је да се готово свакодневно ради на анимирању и довођењу инвеститора и да је уверен да ће неки од најављених аранжмана бити реализовани.

Вучевић је истакао да су за Град у привлачењу инвеститора из иностранства значајни и потенцијали, пре свега Новосадског универзитета, затим Новосадског сајма, па Луке "Нови Сад" и Слободне царинске зоне и да све те потенцијале, који су, како је рекао, изузетно значајни, треба максимално искористити.

Вучевић је најавио да је у припреми нова одлука о Градским управама која би требало да учини да администрација буде много ефикаснија и да значајно скрати време добијања разних дозвола и потврда.

"Припремамо низ аката који би требало да изврше својеврстан реинжењеринг Градских управа и који би омогућили праћење протока појединих докумената и праћење рокова за извршавање обавеза", најавио је Вучевић, додајући да ће у складу са законском регулативом бити предвиђене и санкције за оне који не извршавају радне обавезе у складу са тим актима.

Рекао је да мисли да то неће бити једноставно спровести, јер "никоме неће бити пријатно да је под већим надзором", али је нагласио да је то неминовност уколико желимо да брже решавамо проблеме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара