Читај ми!

Покрајински парламент усвојио Предлог статута

Скупштина АП Војводине усвојила је Предлог статута Војводине, који ће бити упућен на гласање у парламент Републике Србије.

Предлог статута усвојен са 99 гласова за и шест против од укупно 120 посланика. Против Предлога су гласали посланици ДСС-а и СРС-а, а посланици ЛСВ-а нису учествовали и гласању, преноси Танјуг.

Предлог новог покрајинског статута биће упућен Скупштини Србије на потврђивање највероватније већ у петак, како је најавила председница републичког парламента Маја Гојковић, а онда се статут враћа у покрајинску скупштину на проглашавање.

Усвајању Предлога статута претходила је расправа у којој су председници посланичких клубова изнели ставове својих странака о питању статута, а већина њих је истакла да је највећи допринос чињеници да се Предлог статута нађе пред посланицима дао председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

Образлажући Предлог статута, Пастор је рекао да му је драго што су створени услови да резултат гласања буде изнад потребног минимума од две трећине посланика.

Рекао је да су све политичке странке показале максимум озбиљности и да је стварањем већине за усвајање статута Скупштина Војводине показала да је озбиљна институција.

Председник посланичког клуба ЛСВ-а Бранислав Богарошки рекао је да посланици те странке не могу гласати против Предлога статута, јер су они за поштовање закона и суда, а суд је наложио измене поменутог статута.

Према његовим речима, та странка не може бити ни уздржана јер то значи да нема никакво мишљење о тако великом питању, "а не може се десити да се нема мишљење о тако великим питањима".

"Предлог статута је резултат бројних компромиса, а компромиси су начин за решавање проблема. Међутим, када се компромиси често понављају, онда они престају бити начин решења и постају циљ и због тога ЛСВ не може ни подржати Предлог статута", нагласио је Богарошки, додајући да одборници те странке неће ни учествовати у гласању.

Шеф посланичког клуба СПС-а Павле Будаков рекао је да је обавеза у вези са статутом, који према одлуци Уставног суда Србије треба да буде завршен до 6. јуна, учинила да се цео процес схвати озбиљно и да се уради добар посао.

Нагласио је да није тачно да је владајућа коалиција дала пресудан допринос доношењу Предлога статута, истакавши да је већи компромис дала опозиција.

Посланик СНС-а Предраг Матејин рекао је да је та странка имала могућност да не учествује у гласању и тако изазове рупу у правном систему па да на основу тога руши власт у Војводини, али да та странка није желела да се понаша на тај начин, већ је желела да допринесе изради статута у сладу са Уставом и правним системом Србије.

Одлуком Уставног суда Србије дат је рок до 6. јуна да буде окончан цео поступак доношења покрајинског статута.

Скупштински Одбор за питања уставно-правног положаја Покрајине раније је утврдио текст тог документа, након вишемесечног усклађивања тог документа са Уставом Србије.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је уочи седнице покрајинске скупштине да Устав Србије мора да буде мењан због тога што, према његовом мишљењу, није усклађен са европским стандардима.

Устав је "нејасан и недоречен у многим питањима и у том смислу сигурно је да ова држава у наредним месецима или годинама, уколико тежи да постане део европске породице народа, мора мењати свој највиши правни акт", рекао је Пајтић новинарима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара