Читај ми!

Космет, српске странке заједно на изборима

Већина српских странака на Косову постигла је договор о заједничком наступу на ванредним косовским парламентарним изборима 8. јуна. Учествоваће под називом "Српска листа" и верују да уз масовнији одзив српских бирача на Косову и у централној Србији могу да одлучују о формирању будуће косовске владе.

Већина српских странака и иницијатива на Косову излази на изборе јединствено. Циљ им је да Србе у будућем сазиву косовског парламента заступа што већи број представника.

"Постигнут је начелан договор са представницима Самосталне либералне странке, са представницима СДП-а Оливера Ивановића, на том састанку сам био и ја испред ГИ 'Српска'", рекао је Владета Костић, председник листе "Српска".

Према његовим речима, тренутно се воде разговори око персоналних решења, око имена кандидата на листи, која би требало да се зове "Српска листа". И представници Срба са севера Косова сматрају да је јединствен наступ најбоља опција.

Места на "Српској листи" биће и за представнике расељених Срба.

"Позивамо прво расељена лица да озбиљно схвате овај посао, а такође позивамо и остале мањинске заједнице да у што већем броји изађу и гласају за своје представнике", рекао је Костић.

Рок за пријављивање расељених за гласање на изборима почео је данас и траје до 19. маја.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало истакао је да је неопходно да пријаве буду уредне и правилно попуњене, да задовоље сву законску форму која се тражи.

Према његовим речима, та форма је понекад врло компликована, али то је први предуслов да све што стигне у Приштину буде потпуно исправно, да Приштина нема ниједан аргумент зашто би нешто одбила.

На "Српској листи" биће више десетина посланичких кандидата, а међу њима 30 одсто жена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара