Читај ми!

Странке о Предлогу статута Војводине

Представници посланичких група сагласни да је Предлог измењеног статута Војводине, о којем ће Скупштина Србије расправљати у петак, плод компромиса и високог нивоа политичке одговорности. ЛСВ и ДСС незадовољни Предлогом статута.

У обраћању новинарима у парламенту, представници посланичких група СНС, СВМ, НС и ДС изнели су углавном сличне ставове, сем лидера ЛСВ Ненада Чанка који каже да је "није вредно говорити о томе док се не промени Устав", преноси Танјуг.

СВМ није у потуности задовољан новим Предлогом статута, јер се они залажу за већу аутономију покрајине, каже шеф те посланичке групе Балинт Пастор.

Пастор је ипак задовољан тиме што је постигнут договор и компромис и подсетио да "није тајна да се СВМ залаже за што већу аутономију Војводине и сматра да је важно што је избегнуто да на снагу ступи одлука УСС, јер би то, уверен је, довело до правне и политичке кризе не само у Војводини, већ и у Србији.

И у ДС-у су задовољни постигнутим консензусом, као и, како истичу, политичком зрелости и одговорности те странке и војвођанске владе.

Портпарол ДС-а Александра Јерков је уверена да ће Статут бити усвојен сутра у Скупштини Војводине већином гласова, јер је то, сматра, компромис којим нико није у потпуности ни задовољан, ни незадовољан.

Став СНС-а изнео посланик тог клуба Александар Јовичић који је поручио да је политика коју води та странка политика дијалога која је способна да доведе до договора о многим темама, а не само о Статуту Војводине.

Јовичић је додао да је обавеза СНС-а да поштује Устав и да се истовремено не угрозе ничија права.

Посланица НД Дубравка Филиповски је рекла да влада Војводине више неће бити влада него извршно веће или покрајинска влада, Нови Сад више неће бити главни град него административни центар, Академија Војводине не може више да сарађује са академијама других држава него са аутономијама у оквиру тих држава.

То је нешто што, по њеном мишљењу, не треба ником да буде спорно, већ напротив, јер се Војводини враћају надлежности како су прописане Уставом, а то никако није смањење аутономије.

ЛСВ и ДСС незадовољни Предлогом статута

Различити став од скупштинских колега имао је шеф ЛСВ Ненад Чанак, који је уверен да је "цела халабука око Статута последица чињенице да је Војводина једина безопасна тема у овој земљи, па може да се праве буре у чаши воде иако је суштински све питање измене Устава".

Док се Устав не промени, нагласио је он, све су "козметичке промене и шминкање леша" и зато је "није вредно говорити о наводним променама које су се десиле".

Председник Покрајинског одбора ДСС-а Миленко Јованов рекао је да ће највиши органи те странке донети одлуку како ће гласати на седници Скупштине Војводине о Предлогу статута покрајине.

Према његовим речима, Уставни суд Србије је наложио да се из Статута избрише појам национална заједница, али се тај термин ипак појавио у предложеном тексту.

"Очигледно је да је политички компромис поново однео победу над правом, а да је текст Статута ствар погодбе, што може имати далекосежне последице, јер уколико нека одлука суда може бити предмет погодбе, онда се може очекивати да се и неке судске одлуке смањују и мењају простом погодбом", рекао је Јованов на конференцији за новинаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се