Читај ми!

Посланичка питања

Посланици у парламенту искорисили су своје право да поставе питања представницима власти. Поводом неколико случаја тровања деце храном, питали су шта Влада ради да реши тај проблем, а такође их је интересовало и зашто су затворена породилишта у Руми и Врбасу и смањена новчана помоћ трудницама у Београду.

У делу седнице Скупштине Србије за постављање питања, заменица шефа посланичке групе Нове Србије Дубравка Филиповски навела је да је у Србији у последњих шест месеци учестало тровање деце храном и да је то недопустиво.

"Тровање деце храном постала је честа и недопустива појава. Родитељи траже одговорност", казала је Дубравка Филиповски чија је странка део владајуће већине.

Додала је да у име родитеља пита министра просвете Срђана Вербића шта конкретно министарство предузима како би се тај проблем решио.

Посланик опозиционе Нове демократске странке Александар Сенић рекао је да влада у претходне две године није урадила скоро ништа на успостављању система контроле безбедности хране.

"То доказује и случај афлатоксина у млеку, када је преко ноћи десетоструко увећана дозвољена концентрација афлатоксина у млеку, а више од годину дана Влада не може да врати ту границу на европски ниво, иако свакодневно чујемо уверавања да пијемо здраво и безбедно млеко", казао је Сенић.

Он је упитао Министарство пољопривреде и заштите животне средине када ће бити завршена акредитација Националне референтне лабораторије за контролу безбедности хране у Батајници.

Заменица шефа посланичке групе Српски покрет обнове-Демохришћанска странка Србије Олгица Батић питала је, поводом учесталог тровања храном, када ће се у скупштинској процедури наћи закони који ће прецизирати надлежности инспекције и када ће бити повећан број ветеринарских инспектора.

Посланик опозиционе Демократске странке Душан Милисављевић питао је министра здравља Златибора Лончара зашто су затворена породилишта у Руми и Врбасу наводећи да је "нонсенс" образложење да нема довољно лекара.

"Забранили сте пријем нових лекара у наредне две године. Српско здравство је у великом проблему", оценио је Милисављевић.

Милисављевић је подсетио да је недавно смањена новчана помоћ незапосленим породиљама у Београду са 50.000 на 20.000 динара.

"На трудницама не смемо штедети", казао је Милисављевић и упозорио да се листе чекања за прегледе сваке недеље увећавају, те критиковао што је Републички фонд за здравствено осигурање одбио да финансира лечење у иностранству деветогодишњег дечака.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими је поводом одлуке Уставног суда Србије о неуставности уредбе о посебном начину признавања диплома косовских универзитета, питао како ће влада Србије решити тај проблем.

"Последице такве одлуке ће бити катастрофалне", казао је Халими говорећи о оспореној уредби насталој на основу договора Београда и Приштине.

Халими је навео да ће негативне последице бити одлазак младих из општина на југу Србије на Косово или у земље ЕУ и навео да већ постоји проблем тражилаца азила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се