Читај ми!

Гојковић: Нови статут неће умањити аутономију

Предлог статута Војводине је у потпуности усаглашен са Уставом, а ниједним решењем није смањена аутономија АП Војводине, оценила је председница Скупштине Србије Маја Гојковић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Најважнија порука је да је Предлог статута у потпуности усаглашен са одлуком Уставног суда, која је гласила да скоро две трећине прошлог статута нису биле сагласне са Уставом, сматра Маја Гојковић.

"Захваљујући политичком консензусу и разумевању колико је битно да не направимо правни вакуум, имаћемо већ сутра седницу Скупштине Војводине где ће све дилеме у вези са Статутом бити отклоњене. Политичким конзензусом ћемо лако доћи до новог статута, који ће истог дана бити упућен Скупштини Србије", рекла је председница Скупштине Србије у Дневнику РТС-а.

Најавила је да ће се о новом статуту посланици изјаснити већ у петак, 16. маја. 

Гојковићева истиче да Предлог статута ничим не умањује аутономију АП Војводине.

"У Предлогу статута Нови Сад је административни центар покрајинске власти, Влада Војводине је сада Покрајинска влада. Суштина није мењана, мењани су називи и све је усаглашено са одредбама Устава", рекла је Гојковићева.

"Представници свих политичких странака учествовали су у доношењу Предлога текста статута, убеђена сам да неће бити странака које ће бити апсолутно против, мислим да ће велика већина и власти и опозиције усвојити Предлог статута", додала је Гојковићева.

Говорећи о томе да ли је нови статут увод у покрајинске изборе, председница Скупштине Србије рекла је да СНС-у није циљ да се на власт дође политичким кризама, већ вољом грађана.

"Али питање треба усмерити ка Бојану Пајтићу - да ли је њему неугодно да буде на власти без подршке грађана. Да сам ја на његовом месту, сама бих расписала изборе", закључила је Гојковићева.

Представници посланичких група су сагласни да је Предлог статута Војводине плод компромиса и високог нивоа политичке одговорности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво