Читај ми!

Косовски Срби пред изборе

По оперативном плану Централне изборне комисије, кампања на Косову трајаће мање од 10 дана, од 28. маја до 6. јуна. Мањинске заједнице имају право на загарантованих 20 посланичких места. Уколико одзив буде велики, очекује се да би представници Срба могли да освоје и више мандата.

Избори нису изненађење, па су политичке странке спремне и већ праве калкулације ко би са ким у будућу владу. И Срби се спремају за гласање 8. јуна, али још нема јасног става да ли ће кандидати бити на јединственој листи.

"За српски народ би најбоље било да листа буде јединствена. Јер би са јединственом листом само једна листа била српска - са великим бројем посланика и са великим овлашћењима и могућностима да заштити цео српски народ на простору КиМ", рекао је представник листе "Српска" из Лепосавића Драган Јаблановић.

И аналитичари верују да би заједничка листа значила и више посланика у косовском парламенту.

Аналитичар Душан Јањић каже да би српски представници требало да учине све што могу и да направе фер и добар договор.

"Да имају што јачу, једну листу. Наравно, не можемо искључити да не иду на ту листу. Не треба људе утеривати на једну листу, али треба све урадити да буде једна што јача листа, јер изборна правила су сад таква", каже Јањић.

Да не би било недоумица, потребно је да држава што пре изађе са званичним ставом о евентуалној заједничкој листи.

"Мој став је да је то потребно, и то са што је могуће јединственијом листом која би добила максималан број посланичких места који Срби могу да добију, с обзиром на то да смо остали без резервисаних места", каже председник Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Срби и друге заједнице у косовској скупштини имаји 20 загарантованих места. Ако пређу цензус од пет одсто, могу да заузму и више места.

"Уколико Срби на овим изборима буду имали око 70.000 гласова, могу да се надају да ће имати 20 или више посланика. Према свим показатељима, укупном броју Срба на КиМ, укупном броју расељених на територији Србије, максимум који бисмо могли да освојимо је 35 места", каже члан Централне изборне комисије Ненад Рикало.

Истиче и да су рокови за пријаву расељених Срба прилично кратки и да би их требало искористити што пре. Последњи рок за упис у бирачки списак је 19. мај. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се