Читај ми!

Дачић приредио пријем за дипломате

Србија не признаје независност Косова, али да је опредељена за преговоре и да ће сва отворена питања бити решавана кроз дијалог под окриљем ЕУ, рекао шеф дипломатије Ивица Дачић на пријему за дипломатски кор.

Дачић је истакао да су политички приоритети нове Владе Србије наставак процеса евроинтеграција, наставак дијалога Београда и Приштине уз спровођење до сада договореног, унапређење односа са суседима и укупне регионалне сарадње, економски опоравак земље и наставак значајних унутрашњих реформи, преноси Танјуг.

"Први стратешки спољнополитички приоритет Србије је чланство у Европској унији, која је и наш најважнији трговински и инвестициони партнер", навео је Дачић на пријему у Министарству спољних послова.

Према његовим речима, у свим институцијама Владе Србије одвијају се интензивне припреме за преговоре са ЕУ.

"Што се тиче Косова и Метохије, Србија се потписивањем Бриселског споразума јасно определила за пут мира, сарадње и преговора и чврсто је решена да се разговори са Приштином наставе, као и примена досадашњих договора, тиме демонстрирајући да смо поуздан и сигуран партнер", рекао је Дачић.

"Србија не признаје КиМ као независну државу, а решење за свако отворено питање тражиће се у оквиру дијалога под окриљем ЕУ", поручио је министар спољних послова.

Дачић је, такође, навео да, иако је чланство у ЕУ наш стратешки циљ, Србија жели да развија свестране односе и сарадњу са свим земљама, нарочито, како је нагласио, са традиционалним пријатељима, и тиме допринесе међународном миру, стабилности и просперитету, што је данас свима "једини рационални пут".

"Посебна пажња биће посвећена економској дипломатији, интензивирању економских односа са другим земљама, у циљу што ефикаснијег доприноса наше дипломатске мреже напорима Владе у правцу превазилажења актуелне финансијске и економске кризе", додао је Дачић.

Навео  је да опредељење Србије да у пуној мери развија односе са непосредним суседима, државама региона и Европе, што, како је рекао, није на уштрб развијања односа са осталим државама, о чему сведочи отварање нових дипломатских представништава Србије у Африци, централној Азији и на Средњем истоку.

Дачић је, такође, подсетио да Србија учествује у свим видовима мултилатералне сарадње, те да активно учествује у раду УН и других међународних организација, чиме потврђује своју посвећеност изградњи стабилности и поверења у међународној заједници.

Обраћајући се бројним представницима дипломатског кора и међународних организација и институција у Београду, Дачић им је захвалио на ангажману у Србији и поновио спремност за даљу сарадњу и дијалог.

"Ваше присуство и ангажовање је драгоцено. Желим вам да шаљете лепе вести о Србији, не зато што нас волите, већ зато што нећете имати разлога за лоше вести, а ми ћемо учинити све да их ни не буде", закључио је шеф српске дипломатије.

Пријему је присуствовао шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт, амбасадори САД, Русије, Немачке, Француске, Италије, Шпаније, Мађарске, Шведске, Белорусије, Јапана, Палестине, Либана, Индије, Ирана, као и дипломатски представници многих других земаља и међународних организација у Београду.

Међу присутнима је била и министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, председник Одбора Скупштине Србије за евроинтеграције Александар Сенић, шефица тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић и други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара