Читај ми!

Амбициозни, али оствариви циљеви Владе

Генерални секретар Европског покрета у Србији Маја Бобић сматра да је амбициозан зацртани план нове владе да се до 2018. године затворе сва преговарачка поглавља са ЕУ, а 2020. године Србија постане чланица Уније, али и да га је могуће остварити.

Маја Бобић је рекла гостујући у Дневнику РТС-а да иако су сви очекивали да ће после 2000. године Србија много брже доћи до чланства у ЕУ веома је важно да су претприступни преговори почели.

За октобар је најављено отварање првог од 35 преговарачких поглавља, поглавља 32 о јавним финансијама, али се као најважнија издвајају и поглавља 23 и 24 о владавини права, односно безбедности.

"Она ће бити веома важна зато што се показало да су то најтежа питања јер су кључна за демократски па и финансијски развој. Због тога ће ова питања доминирати у предстојећим преговорима", истиче Маја Бобић.

Ова поглавља ће бити међу првима отворена али и међу последњим затворена. Сва поглавља су важна, каже Маја Бобић, али је владавина права и јачање финансијских реформи свакако међу најважнијим.

"Чињеница је да и међу грађанима земаља Европске уније постоји доста скептицизма када је реч о проширењу, али постоји и обећање да ће све земље Западног Балкана бити примљене и просто је немогуће да оног тренутка када Србија испуни све услове не постне чланица ЕУ", саматра Маја Бобић.

Када је реч о новчаној помоћи земљама кандидатима она је већ опредељена и она, када је реч о Србији, износи 200 милиона евра бесповратне помоћи годишње. На конференцији одржној у Солуну било је речи да ће ЕУ посебну пажњу обратити на економски раст земаља које се кандидују за чланство.

Комесар за проширење Штефан Филе рекао је да ће се посебна средства определити и за инфраструктурне пројекте који су веома важни када је реч о целокупном економском расту земаља које претендују за чланство у ЕУ.

Предстојећи избори за европски парламент и избор нових комесара крајем месеца, према речима Маје Бобић, у мањој мери ће до јесени успорити процес преговарања, али не треба очекивати знатнија одлагања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара