Читај ми!

Синиша Ковачевић оснива странку

Драмски писац Синиша Ковачевић потврдио је да оснива странку која ће се звати Српска отаџбинска странка. Биће, каже, кохезиони фактор и стављена на располагање "бирачком телу располућеном између еврофанатизма и евроскепсе".

Иако је планирано да јавност о томе обавести на јесен, Ковачевић за Танјуг каже да нема разлога да се крије намера о оснивању странке.

Очекује да у странци буде 150-200.000, можда и 300.000 људи, а оснива је, каже, са истомишљеницима, међу којима има и његових пријатеља, јер постоји заједничка потреба да то буде демократска странка.

"Србији недостаје нешто што је кохезиони фактор у домену нечега што представља просвећену десницу. Десница, ако није просвећена, онда је талог, левица је талог увек - и када је просвећена и када је непросвећена", каже Ковачевић и додаје да ће странка садржати све основне елементе и све тако важне и недостајуће демократске принципе.

Уверен је да Србија мора да има странку "којој ће Србија бити пре и изнад свега, која ће јој вратити достојанство, извести је из каљуге криминала, неморала сваке врсте и демографски обновити, која ће изградити демократске институције".

Говорећи о упоришту које би странка коју оснива са пријатељима и истомишљеницима могла да има међу бирачима, Ковачевић каже да је чињеница да је бирачко тело разједињено и уситњено, али да када се обједини у једно политичко сазвучје може да доведе и до 15 или 20 значајних процената.

"Онда то постаје значајна чињеница. Онда не бисте имали унисони хор од 250 сопранчића који ће у парламенту певати да Европа нема алтернативу, и који ће безрезервно и безпризорно пристајати на сваки немачки или амерички захтев", рекао је Ковачевић.

Ковачевић, који је у прошлом сазиву био посланик ДСС-а, али се касније разишао са политиком коју је та странка у неким сегментима водила, сматра да се данас изговара једна невероватна мантра - дајте нам инвеститоре, а да нико не говори о томе да капитал који страни инвеститори остваре у Србији носе у своје земље.

"Куда иде добит из 'Меркатора', па не иде у Лапово и Лесковац - него у Љубљану. Куда иде добит из немачких фирми, па у Немачку, исплати се 300 евра плате, сав вишак профита иде тамо. Сутра, када се синдикалном организацијом српска плата подигне на 400 евра, те ће се фабрика са два шрафцигера демонтирати и пренети у Молдавију, а овде ће остати празне хале", сматра Ковачевић.

Ковачевић, међутим, наглашава да је суштина у томе да се оснажи српска индустрија, предузимач, привредник, те закључује да је мантра да је спас у страном новцу и у страним инвестицијама и неоколонијалном и неолибералном моделу лишеном сваке врсте моралности, довела реч интерес или профит до тога да је снажнија од свих других речи које постоје - хуманизам, алтруизам, љубав према отаџбини и љубав према жени, према човеку, љубав према ближњем...

Из тога је, како каже, и израсла потреба за странком "која ће попу рећи поп, а бобу боб".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара