Читај ми!

Нови извештај Бан Кимуна о Косову

Генерални секретар УН Бан Кимун рекао је да остаје још неколико изазова у примени Бриселског споразума између Београда и Приштине из априла 2013, посебно када се ради о успостављању Заједнице српских општина на северу Косова.

Бан Кимун у најновијем извештају о стању на Косову навео је да охрабрује обе стране да наставе са пуном применом, у доброј вери, прошлогодишњих споразума и да приступе успостављању ЗСО у духу отворености и добре воље.

"Ипак, нерешени проблеми у пуној примени споразума од 19. априла не би требало да засене изузетан напредак, постигнут од почетка дијалога на премијерском нивоу у октобру 2012", навео је Бан. 

У извештају за период од 21. јануара до 15. априла 2014. године, који ће бити представљен на седници Савета безбедности УН 27. маја, генерални секретар УН поздравио је споразум који су две стране постигле о преосталим техничким питањима која се тичу интеграције паралелних српских правосудних институција у правни оквир Косова.

"Надам се да ће коначни споразум о интеграцији правосуђа бити постигнут на следећем састанку на високом нивоу између две стране, који ће бити одржан уз посредовање ЕУ", навео је Бан у извештају у који је имала увид агенција Бета.

Он је указао да су Београд и Приштина наставили своје активно учешће у дијалогу, "мада у донекле споријем темпу, највише због избора у Србији и предстојећих парламентарних избора на Косову", и додао да је од суштинске важности да се настави напредак ка пуној примени бриселског споразума.

Бан је такође поздравио кораке ка пуном успостављању нових општинских власти на северу Косова, после прошлогодишњих "успешних локалних избора".

Генерални секретар УН је оценио да даље ангажовање ЕУ остаје пресудно за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, као и подршка целокупне међународне заједнице.

"У исто време, активно учешће Београда и Приштине у дијалогу је суштинско како би обе стране постигле заједнички циљ приближавања институцијама ЕУ", указао је Бан.

Он је додао да је стратешка оцена мисије Еулекс скоро готова, и она ће представљати нацрт за прилагођавање његових операција на терену, имајући у виду напредак постигнут у примени споразума у вези са владавином права.

Уз извештај генералног секретара УН објављен је и извештај високе представнице ЕУ за спољне послове и безбедност Кетрин Ештон о активностима мисије Еулекс на Косову.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се