Подршка из Брисела, мање условљавања

У најави посете Београду, комесар за проширење ЕУ Штефан Филе истиче да су висока очекивања од нове Владе. Претходно је Кетрин Ештон рекла да не сумња у Вучићеве капацитете да се поглавља затворе до 2018. Аналитичари сматрају да је више подршке, а мање условљавања очекивани сценарио политике Брисела.

Долазак комесара за проширење Европске уније Штефана Филеа у посету Србији је друга званична посета из ЕУ, само седам дана од формирања Владе.

Филе ће проверити у којој је брзини српска Влада када је реч о европским интеграцијама. Уочи посете, из Европске комисије стиже порука да брзина прикључивања не зависи од њих већ од Србије. План да се Унији приступи до 2020. године оцењују као амбициозан.

"Добро је да постоји стратегија и визија, а сада чекамо владу да покаже да може успешно да преговара о 35 поглавља. Ако погледамо Црну Гору, они преговарају две године и мање-више су на почетку. Србија има мандат и јаку већину да кроз преговоре прође брзо", рекао је Петар Стано, портпарол Европске комисије.

За новог министра спољних послова, две посете високих званичника говоре колико Унија придаје значаја Србији.

"Подсетићу још једном да је стратешки циљ Србије да се иде што брже и квалитетније у преговорима у чланству. То конкретно поставља пред нас питање хоће ли у јуну бити одржана друга међувладина конференција између ЕУ и Србије, за коју је предвиђено да буде одржана у Грчкој пошто она председава Европској унији. Друго питање је докле смо стигли са скрининзима, односно каква је перспектива одређених поглавља", каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Више подршке, а мање условљавања, за аналитичаре је очекивани сценарио политике Брисела. Разговоре са европским званичницима на домаћем терену посматрају кроз шири геополитички контекст.

"Учестале посете високих функционера из Брисела у Београд су мотивисане са два разлога - учвршћивањем новоизабраних власти у Београду и заоштравањем ситуације у Украјини која прети да ексалира у оружни сукоб широких размера. Вероватно да је то један од главних разлога за ЕУ да покуша да консолидује сад свој највећи успех на западном Балкану - Бриселски споразум", каже професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Преговори Србије са Европском унијом званично су почели 21. јануара ове године првом међувладином конференцијом.

Према плану Владе, требало би да трају до 2018. године да би Србија Унији могла да приступи 2020. У последњих 10 година преговори свих земаља трајали су између три и шест година.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара