Дачић: Значајна посета Филеа

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је посета европског комесара за проширење Штефана Филеа Београду у понедељак значајна за наставак преговора Србије и ЕУ.

"Ова посета значајна је за наставак преговора Србије у ЕУ. Три дана после у Солуну ће бити одржан састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ и Западног Балкана, где ће бити и европски комесари за проšирење и енегетику Штефан Филе и Гинтер Етингер", рекао је Ивица Дачић за Данас, преноси Танјуг.

Дачић је најавио да ће се Филе у понедељак, осим са њим, састати са шефом државе Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, као и с министрима Николом Селаковићем, Небојšшом Стефановићем и Јадранком Јоксимовић, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић и šшефовима посланичких група.

Штефан Филе најављујући да ће у понедељак посетити Београд, рекао да је његов долазак недуго после високе представнице за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон означава "наша висока очекивања од нове владе".

Он је истакао да очекује да се очекује стваран напредак у спровођењу политичког договора Београда и Приштине, како би и Србија и Косово сходно својим позицијама напредовали у процесу придруживања.

На питање какве ће поруке донети из Брисела у Београд, Филе је одговорио да те поруке најпре пренети новом руководству Србије.

Европски комесар за проширење не види никакве негативне последице тренутне ситуације у Украјини по балканске земље када је у питању проширење ЕУ.

Што се тиче политике Србије према Русији, Филе за Радио Слободну Европу наводи да се од државе кандидата очекује да се понаша у складу с правилима ЕУ од првог дана свог чланства и да процес у Србији иде у том смеру, у складу с правилима Уније.

Када дођемо до краја овог пута, неће бити разлике између земаља чланица Уније и владе Србије или влада других земаља западног Балкана, казао је Филе.

Филе је други високи европски званичник који долази у престоницу Србије неколико дана после формирања нове владе.

Кетрин Ештон боравила је у Београду 28. априла како би државном врху изразила подршку Брисела европском путу Србије и предстојећим рефомама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се