"Тачијева изјава је ужасна"

Официр за везу Београда при мисији ЕУ у Приштини Дејан Павићевић реаговао је у име Владе Србије на изјаву Хашима Тачија да је објекат православне цркве у дворишту Универзитета у Приштини - "ужасно дело" и споменик Слободана Милошевића. Тачијева изјава је најгори облик нетолеранције, каже епископ Рашко-призренски Теодосије.

Павићевић каже да та изјава показује само ниво нетолеранције и непоштовања према свему што је српско на КиМ. Поручио је да Београд неће дозволити никакво застрашивање Срба на Косову и Метохији.

"Ужасно је једино то што Хашим Тачи данас даје такве изјаве, нарочито када су у питању српски верски и културни објекти. Давање таквих изјава не само да изазива страх код српске заједнице на КиМ већ је она све више и запањена и згрожена тиме што је Тачи изјавио", рекао је Павићевић Танјугу.

"Мени је просто нејасно да један човек може таквом изјавом да искаже толико мржње према свему што је српско, према Србима, према српској културној баштини и према српској верској баштини, и то је оно што је потпуно ужасно", нагласио је официр за везу.

Он сматра да је потпуно разумљив страх међу Србима после низа таквих изјава у вези са црквом у Приштини, и подсетио да је најпре градоначелник Приштине давао коментаре на ту тему.

Понављајући да је "заиста страшно" то што је Тачи изговорио раније данас, Павићевић је напоменуо да често у Приштини слуша приче како привремене институције желе да направе од КиМ мултиетничко друштво.

Он је подсетио да мултиетничко друштво подразумева толеранцију, разумевање, а не давање изјава које изазивају и страх и згражавање и ужас код Срба.

Према његовим речима, Приштина је и даље за Србе забрањени град, а у њој живи не више од 20 Срба.

"После оваквих изјава ја не знам како ће се и тих 20 тамо осећати. Било како било, ужасно је ово што је изречено и ми ћемо на сваки начин реаговати и на овакве изјаве, и на поступке, и нећемо дозволити никакво застрашивање Срба на територији КиМ", поручио је Павићевић.

Премијер Косова Хашим Тачи гостујући у емисији Радио Косова, рекао је да је објекат православне цркве у дворишту Универзитета у Приштини "ужасно дело" и да је то у ствари "споменик који је направио Слободан Милошевић".

Упитан каква ће бити судбина те цркве, Тачи је рекао: "Сада имамо значајне послове да урадимо, али ће и то доћи на ред."

Епархија рашко-призренска осудила изјаву 

Епархија рашко-призренска, такође је, осудила Тачијеву изјаву. Епископ рашко-призренски Теодосије оценио је да напади у медијима највиших косовских званичника представљају најгори облик нетолеранције према Српској православној цркви, са циљем да се униште трагови и избрише идентитет који српски народ вековима гради на Косову и Метохији.

"То што приштински Универзитет и албански политичари не могу да толеришу православни храм у центру града само показује колики је степен нетолеранције већинског албанског становништва у том граду у коме данас живи само педесет српских душа", сматра Теодосије.

Он је додао да Тачијева изјава дубоко вређа верска осећања српског православног народа на Косову и Метохији јер су управо под изговором уклањања такозваних Милошевићевих цркава од 1999. године на тим просторима албански екстремисти уништили 150 православних светиња, од којих су многе из средњег века.

"Коришћње овакве реторике не може се другачије објаснити него као охрабрење и уступак онима који будућност Косова желе да изграде на рушевинама српских цркава, домова и гробаља", навео је Теодосије.

Он је подсетио да изградњу храма Христа спаса није почео бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић нити политичари, већ патријарх српски Павле још 1990. године, као тадашњи епископ рашко-призренски.

"Градња ове цркве била је израз потребе српског православног становништва тадашње Приштине у којој је живело око 40.000 Срба и у којој је постојала само мала гробљанска црква Светог Николе (која је запаљена 2004. године)", истакао је Теодосије.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се