Вулин: Морамо да будемо штедљивији

Једно друштво и његов успех мери се по томе колико се брине о својим најслабијима, каже министар Александар Вулин. Морамо да будемо штедљивији, дисциплинованији и морамо да научимо да плаћамо порез, наглашава Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин почео је рад на новој дужности посетом СОС Дечјем селу "Др Милорад Павловић" у Сремској Каменици, чијим је штићеницима предао помоћ од пет тона средстава за хигијену, дар новосадске компаније "Албус", преноси Танјуг.

После обиласка просторија и разговора са руководством Дечјег села, Вулин је изјавио да је у нашем друштву потребно више штедљивости и дисциплине, нагласивши да, између осталог, морамо да научимо да плаћамо порез, како бисмо тој деци и другим социјалним категоријама могли на прави начин да помогнемо.

Једно друштво и његов успех мери се по томе колико се брине о својим најслабијима, истакао је Вулин и додао да деца без родитељског старања морају да имају нашу највећу пажњу и пуну негу.

Држава Србија није толико сиромашна да би та деца упознала оскудицу и немаштину, рекао је министар нагласивши да је држава ту да помогне колико год је могуће.

"Да би та помоћ била остварена на прави начин, морамо да будемо другачији, штедљивији,  дисциплинованији. Морамо да научимо да плаћамо порез", нагласио је Вулин.

"Радујем се због тога, али мораћу да замолим пореску инспекцију да провери да ли је и пореска пријава дародавца баш на нивоу тако великог поклона. Ако није, тај дародавац требало би да зна да је узео од ове деце", рекао је Вулин.

Напомињући да поклон који је предат тој установи није финансиран из буџета него да су радници "Албуса" одвојили део свог профита за то, министар је нагласио да би требало да буде промењен однос према дародавцима.

Они који одвајају део својих прихода за социјалне потребе треба, каже, да буду ослобођени пореза или да се на неки други начин стимулише такво друштвено одговорно понашање.

Радници нису криви за дугове и кризу

Александар Вулин је рекао да не сматра да су радници у јавном сектору криви за кризу у Србији, дубиозе и направљене велике дугове, напомињући да евентуалним протестима против владиних мера опште рационализације проблеми које имамо неће моћи да се реше.

Истичући да се ускоро очекује примена донетих мера као и доношење нових мера рационализације, он је напоменуо да постоје одлуке које мора да донесе Влада Србије, али има и оних које у оквиру министарстава "можемо и сами да урадимо, на пример да се одрекнемо дневница или да смањимо непотребнa путовања".

Одговарајући на питање да ли се могу очекивати протести у школству, здравству или другим секторима, због примене рестриктивних мера, Вулин је напоменуо да може да разуме евентуалне протесте запослених, али је додао да се на тај начин ствари не могу решити.

Мањак у државној каси може бити надокнађен штедњом или задуживањем, сматра Вулин и наглашава да, уколико наставимо задуживање, "потрошићемо школу ове деце, потрошићемо њихово здравство".

"Ми смо, на срећу или нажалост, дошли у време када дугови морају да се плаћају, што значи да не можемо да правимо нове", нагласио је министар Вулин.

Директор Дечјег села Срђан Егић захвалио је Вулину што је свој рад на новој дужности почео баш из ове значајне установе, са 40 година дугом традицијом, нагласивши да на тај начин држава показује да схвата важност те институције.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се