Нова дипломатска мрежа Србије

Србију ускоро очекује и модернизација дипломатско-конзуларне мреже. Један од циљева је да се она искористи за поправљање економске ситуације у земљи и привлачење инвеститора.

Судећи према најавама српска дипломатија треба да постане јака, професионална и стручна, како би одговорила огромним изазовима са којима се Србија суочава. Иако се у медијима већ недељама спекулише о именима наших дипломатских представника у Вашингтону, Пекингу и Берлину, министар спољних послова не открива кога ће предложити за амбасадоре.

"У наредном периоду, веома брзо, Министарство ће предложити кадровска решења у договору са премијером Вучићем и у консултацијама са председником Републике", рекао је министар Ивица Дачић.

Аналитичари су сагласни да за спољнополитички углед Србије није добро то што већ дуже нема амбасадоре у неким од најважнијих земаља.

"Чини ми се да ћемо врло брзо видети нове кандидате. Мислим да је прва реакција министра спољних послова на неке шпекулације била на месту, јер о тим стварима се не расправља у јавности док нови амбасадор не добије агреман земље у коју се шаље", рекао је професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Србија има дипломатско-конзуларна представништва у стотинак земаља. Један од приоритетних задатака јесте да се дипломатија искористи за поправљање економске ситуације у земљи.

"Ми тих стотинак дипломатско-конзуларних представништава Србије морамо, имамо обавезу и одговорност, да искористимо за привлачење инвестиција и за изналажење нових пословних могућности, да пласирамо робу у иностранство", каже Марко Ђурић, саветник председника Србије за спољну политику.

Саветник председника сматра да је српској дипломатији потребна нова кадровска визија и другачији начин функционисања. 

Нови закон о спољним пословима предвиђа ослобађање од политичког утицаја и пооштравање уласка у службу, као и да број некаријерних дипломата не прелази 15 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво