Читај ми!

СДП очекује Ивановића на слободи

Заменик председника Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић нада се да ће одлука о притвору лидеру СДП, Оливеру Ивановићу бити донета сутра и да ће му бити омогућено да се брани са слободе, јавља "Танјуг".

Божовићева је рекла да по претходној одлуци притвор Ивановићу истиче 27. априла, али да је у питању викенд те да због тога сутра очекују доношење одлуке.

"Очекујемо да већ сутра, 25. априла они донесу одлуку и надамо се да ће та одлука бити да се њему омогући да се брани са слободе", рекла је Божовићева гостујући у програму митровичког радија "Контакт плус".

Она је изразила наду да ће надлежни, како је рекла, схватити озбиљност ситуације, као и да немају више разлога које су раније наводили да Ивановића држе у притвору.

"Ми смо и јуче рекли да не желимо да утичемо на судски процес али наводимо да више нема разлога да он буде у притвору и његовим пуштањем на слободу омогућиће му да се и он активно укључи у своју одбрану", казала је Божовић.

Представници ГИ СДП јуче су представницима Еулекса и специјалном представнику ЕУ на Косову Самуелу Жбогару предали петицију са 10.116 потписа којом се тражи да се лидеру СДП Оливеру Ивановићу омогући одбрана са слободе.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић ухапшен је крајем јануара, због сумње да је учествовао у злочинима почињеним на Косову током 1999. и 2000. године, укључујући тешко убиство.

Након више од месец дана проведених у притвору у Приштини он је око недељу дана штрајковао глађу захтевајући да буде премештен у притвор у Северној Митровици што се и догодило 12. марта.

Ивановић је један од притворених Срба на Косову за које је Влада Србије дала гаранције да ће у случају да му се дозволи одбрана са слободе бити у сваком тренутку доступан овдашњем правосуђу.

Догађаји за које се Ивановић терети су већ били предмет УНМИК правосуђа на Косову, 2001. године, када је суђено Игору Симићу за догађаје од 14. априла 1999, а 2003. суђено је Стеви Жигићу за догађаје од 3. фебруара 2000. године.

У оба случаја су биле ослобађајуће пресуде и у оба случаја је саслушано пуно сведока који су детаљно сведочили о томе шта се тада дешавало, али није било сведока који су теретили Оливера Ивановића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије