Читај ми!

Вучић: Учите од швајцарских привредника

Мандатар Александар Вучић поручио је да ће Србија бити добро место за улагање, боље од многих земаља у региону. Швајцарска ће наставити да јача економске везе са Србијом и повећаће инвестиције, каже Дидије Буркхалтер. Председник Швајцарске Конфедерације разговарао и са председником Николићем.

На свечаној седници поводом оснивања Швајцарско-српске привредне коморе, којој је присуствовао председник Швајцарске Конфедерације Дидије Буркхалтер, Вучић је поручио српским привредницима да могу много да науче од швајцарских колега.

Констатујући да постоје добре вести и помаци у претходне две године, посебно када се има у виду да је покривеност увоза извозом повећана са 31,9 одсто на 49,1 одсто, Вучић је истакао да је ипак најважније да од швајцарских пријатеља научимо како да будемо одговоран, озбиљан и поуздан партнер.

Вучић је рекао да 25 година није било храбрости за спровођење реформи које би омогућиле бољи пословни амбијент за долазак више страних компанија.

"Ја сам и у разговору са Буркхалтером рекао да ће Србија постати боље место за инвестирање, да ће бити промењени закони и све што је кочило приватни бизнис, и уверен сам да ће у наредним годинама бити већи број швајцарских инвестиција, између осталог и зато што ће се решавати проблеми са којима су се швајцарске фирме овде суочавале", рекао је Вучић.

Он је истакао да није ни укусно ни умесно поредити швајцарску и српску економију, али да ће - ако "будемо вредни и будемо знали да динар не пада са неба већ да треба да се заради - и у Србији бити више успеха".

Вучић је српским привредницима поручио да треба да уче од швајцарских колега и да тога не треба да се стиде.

Пожелевши привредницима успех у раду, указао је на то да швајцарске компаније у неку земљу долазе тек када су сигурне да могу да остваре профит.

"Обећавам да ће Србија бити добро место за улагање, чак и боље од многих у региону. Добро дошли, ми вас са нестрпљењем очекујемо", поручио је Вучић.

Буркхалтер је рекао да ће Швајцарска наставити да јача економске везе са Србијом и да ће повећати инвестиције.

"Швајцарске компаније су од 2004. уложиле више од пола милијарде франака у Србији и тај тренд ће бити настављен", рекао је Буркхалтер.

Буркхалтер је додао да оснивање Коморе показује поверење швајцарских компанија у Србију и веру да ће се спровести структурне реформе које ће побољшати услове пословања.

"Оснивање Коморе показује растуће везе двеју земаља и заједничку вољу да се промовишу трговинска размена, инвестиције и пословање", рекао је председник Швајцарске Конфедерације.

Он је истакао и да Швајцарска подржава пут Србије у Европску унију и рекао да је сигуран да ће Србија наставити да јача економске слободе.

Буркхалтер је најавио да ће у наредне четири године Швајцарска издвојити 75 милиона франака за подршку Србији у економском развоју, енергетици и изградњи бољих система управљања. 

Дидје Буркхалтер састао се и са председником Републике Србије Томиславом Николићем. Николић је истакао да ће Србија испунити услове за улазак у Европску унију.

"Посебно нам је важно да држава буде уређена на начин који предвиђа европско законодавство, које представља највиши цивилизацијски домет", истакао је председник Николић.

"Свуда смо добили подршку за преговоре са Приштином и очекујемо да ће пуноправно чланство у ЕУ доћи лакше него што су многи очекивали. Нама је велика част да председавамо ОЕБС-ом 2015. године. Сада пратимо ваше потезе јер су нам циљеви заједнички", рекао је НИколић, наведено је у саопштењу.

Председник Николић је напоменуо да је став Србије по питању ситуације у Украјини познат, као и то да наша земља не жели да буде у позицији да мора да бира страну, али да ћемо покушати да помогнемо да би се пронашло мирно решење.

"Србија је посвећена сарадњи у региону. Спорадично се појаве проблеми, али они не нарушавају битније односе између држава", истакао је Николић.

Осврћући се на тешку економску ситуацију у нашој земљи, председник Николић је рекао да сваке године недостаје око 10 одсто новца да би буџет био уравнотежен.

"Нисмо спремни да прихватимо смањење пензија, јер смо свесни да једна пензија издржава три генерације. То ће бити највећи изазов који очекује нову Владу", истакао је председник Србије.

Буркхалтер је истакао да је потребно да се побољша сигурност и да се наставе реформе,

"Након напретка Србије у свим сегментима сасвим сигурно биће више инвестиција из Швајцарске. Регионална сарадња и помирење у региону су веома важни. Ми се у то нећемо мешати, али ако можемо да помогнемо, да саслушамо, ту смо", рекао је председник Швајцарске Конфедерације.

Швајцарско-српска привредна комора радиће на јачању економских односа двеју земаља, речено је у Београду на представљању те привредне асоцијације. Комора је регистрована у марту 2014, а први састанак ће одржати у јуну.

Један од оснивача Швајцарско-српске привредне коморе, регионални директор компаније "Нестле Адријатик" Ансгар Борнеман, рекао је да ће то удружење привредника подржати одрживи развој Србије и бити глас привредника.

Потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић рекао је да су економски односи Србије и Швајцарске прошли значајан пут у последњих 14 година и да се показало да је Србија битна за швајцарске компаније.

Отправник послова Амбасаде Швајцарске у Србији Жан-Лик Ош рекао је да је сада кључни тренутак за реформе у Србији и да Швајцарска подржава мандатара за састав нове владе Александра Вучића, будућу владу и Скупштину у намери да предузму промене које су кључне за долазак инвеститора.

Буркхалтер, који је и председавајући ОЕБС-а, са министром Иваном Мркићем потписао је Споразум између Владе Србије и Федералног савета Швајцарске о бављењу плаћеним пословима чланова породица дипломатских мисија, конзуларних представништава и сталних мисија при међународним организацијама.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије