Читај ми!

Гојковић: Дух толеранције у парламенту

Мислим да ће ми дугогодишње парламентарно искуство, нарочито на страни опозиције, помоћи у вођењу парламента, каже за РТС Маја Гојковић. Ја треба да обојим парламент духом толеранције и не дозволим да политичке страсти надвладају разум, истиче председница Скупштине.

Нова председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је да очекује добру сарадњу са посланицима и рад у парламенту који одише духом демократичности и толеранције.

"Изузетна ми је част што су ме посланици у тако великом броју, незапамћеном до сада, изабрали и тако дали велико поверење да руководим парламентом у којем имамо велику доминацију Српске напредне странке и владајуће већине. С друге стране, то је изузетно велика одговорност за сваког ко је озбиљан политичар зато што су очекивања владајуће већине и овог парламента изузетно велика", рекла је Маја Гојковић у интервјуу за РТС.

Како каже, очекује добру сарадњу са посланицима и посланичким групама, али и оно што је најважније а што је, истиче, у прошлости изостајало у парламенту - дух толеранције.

"Добро је што парламент има већи број посланичких група, а ја сам ту као неко ко треба да обоји парламент тим духом и да не дозволим да некада политичке страсти надвладају над разумом", истиче Гојковићева.

Како каже, она је као председница парламента ту и да подстиче посланике на расправу, али и да има ауторитет и у парламенту и у својој посланичкој групи.

"Посланичка група којој припадам је Српска напредна странка, којој је ово место припало и у прошлом мандату. Захваљујући председнику Ненаду Стефановићу, који је један од мојих узора у вишестраначком систему, како је унео тај дух демократије и толеранције у овај парламент, ја ћу то наставити, а они ће се трудити да одрже своју намеру да мењају Србију набоље", каже Гојковић.

Коментаришући време за расправу које по Пословнику имају опозициони посланици, Гојковићева наглашава да опозиција мора да искористи шансу и буде критички глас у односу на велику владајућу већину у парламенту.

"Пословник је нешто што морамо да поштујемо, то је наш мали устав који одређује по којим ћемо правилима радити. Ја немам слободу да кршим Пословник, а на члановима опозиционих странака је да најбоље искористе време које им је по Пословнику одређено", каже Маја Гојковић.

Нова председница Скупштине Србије сматра да ће јој од велике помоћи у вођењу парламента бити и дугогодишње посланичко искуство.

"Једна од ствари која је превагнула у избору за ову функцију је велико посланичко искуство. Читаву своју политичку каријеру, преко половине, провела сам у посланичким клупама, у државама са различитим називима, и различитим распоредима политичких снага. Највише сам била у опозицији, мање сам била у владајућој већини. Мислим да ће ми то опозиционо искуство највише помоћи", каже Гојковићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије