Читај ми!

Скупштина Београда бира градоначелника

Градски парламент у Београду бираће градоначелника Београда, а кандидат је председник Привременог органа Синиша Мали.

Седница градског парламента заказана је за 15 сати, а на дневном реду су поред избора градоначелника и избор његовог заменика и чланова Градског већа.

Кандидат за заменика градоначелника биће председник београдског одбора ДСС-а Андреја Младеновић.

Градски парламент сутра ће разматрати и предлог решења о разрешењу и именовању Градске изборне комисије, а будући састав ГИК-а имаће 15 чланова, односно председника и шест чланова са листе СНС, три из ДС, по два из СПС и ДСС и једног из ПУПС-а.

Јуче је конституисан градски парламент избором председника и секретара Скупштине града, њихових заменика и верификацијом мандата одборника.

Одборници су за председника градског парламента изабрали социјалисту Николу Никодијевића а за његову заменицу Андреу Радуловић из редова напредњака.

Градоначелник и Градско веће, према закону, морају бити изабрани најкасније у року од месец дана од дана одржавања конститутивне седнице градског парламента, односно до 23. маја.

Први човек града бира се из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника Скупштине града.

Кандидата за градоначелника предлаже председник Скупштине града, а кандидат за градоначелника предлаже кандидата за његовог заменика из реда Одборника.

Заменик градоначелника бира се на исти начин као градоначелник. Избором градоначелника и заменика градоначелника, престаје им мандат одборника у Скупштини града.

Градско веће чине градоначелник, заменик градоначелника, као и чланови Градског већа које бира Скупштина града на период од четири године, тајним гласањем, већином од укупног броја одборника.

Кандидате за чланове Градског већа предлаже кандидат за градоначелника, наводи се у Статуту града Београда.

Градоначелник је председник Градског већа, а Скупштина града, на његов предлог, бира 13 чланова наведеног тела.

Одборнику који буде изабран за члана Градског већа престаје одборнички мандат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије