Читај ми!

Анкетни одбор о трошењу новца на Косову

Извештај о трошењу буџетских средстава на Косову и Метохији од 2000. до 2012. године, који показује да је било злоупотреба и ненаменског трошења тог новца, данас разматра Анкетни одбор Скупштине Србије.

Председник Анкетног одбора Момир Стојановић рекао је уочи седнице Танјугу да је током 120 дана колико је одбор истраживао трошење новца, ненаменско трошење утврђено у скоро свим областима - здравству, образовању, изградњи инфраструктурних објеката, па су тако неки објекти остали недовршени или нису уопште изграђени, иако је новац потрошен.

Стојановић зато очекује да ће надлежни правосудни органи имати доста материјала да се позабаве уоченим неправилностима, а извештајем се предлаже да републички парламент да рок влади да за годину дана надлежни испитају и истраже злоупотребе и обавесте о томе скупштину.

Очекује и да ће извештај бити прихваћен и да би он након тога требало да се нађе и пред посланицима Скупштине Србије.

Анкетни одбор формиран је у мају 2013. године, а имао је рок од 120 дана за прикупљање података и писање извештаја, на чему је радило 14 посланика владајућих и опозиционих странака.

Задатак тог тела био је да сагледа стање у области трошења средстава буџета Србије на територији Косова и Метохије, да утврди начин трошења тих средстава, да ли су она наменски трошена и да ли су свима била под једнаким условима доступна.

Посебан осврт је био на подзаконске акте и критеријуме за расподелу тих средстава у области здравства, образовања, социјалне политике, културе, инфраструктуре, локалне самоуправе, телекомуникација.

Такође, међу задацима одбора било је и утврђивање да ли су средства буџета за изградњу саобраћајне, комуналне, пословне и стамбене инфраструктуре употребљена према утврђеним плановима, начин вршења контроле над протоком робе на територију Косова, да ли је поступак јавних набавки и извођења радова спроводен у складу са законом и другим прописима.

Анкетни одбор требало је да утврди и да ли је државна имовина коју су користила предузећа у тој покрајини отуђивана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара