Читај ми!

Пуне руке посла за нове посланике

Конститутивна седница Скупштине Србије заказана је за среду, а пред посланицима је много посла. Чим се нови сазив конституише, најпре ће усвојити законе о влади и министарствима, а потом, највероватније следеће недеље, и изабрати владу. У мају ће почети свакодневне седнице на којима ће се, по хитном поступку, расправљати о сету економских и правосудних закона.

Почеће парадно, али зато ће све до августа бири радно. У Високом дому мора да се надокнади изгубљено. На путу ка Европи већ цури време за усвајање 21 економског закона.

Председница Одбора за привреду Александра Томић напомиње да је наша обавеза према ЕУ да до 30. јуна завршимо процес приватизације.

"У том сету економских реформи, предњачиће закони о приватизацији, стечају, планирању и изградњи и, један од најважнијих, закон о раду, који ће ићи са законом о планирању, чиме бисмо побољшали инвестициону климу, али и завршили поступак стечаја и приватизације многих предузећа", објашњава Томићева.

У 2013. посланици су обавили пола посла, усвојили више од 200 европских прописа. Влада ће до средине лета у сарадњи са парламентом утврдити нове задатке у процесу евроинтеграција. До тада, морају се усвојити правосудни прописи.

Иван Кнежевић из Европског покрета упозорава да ће, имајући у виду да је број страница правних тековина ЕУ достигао број од 150.000, количина посла пред новим сазивом парламента бити огромна.

Ипак, можда највећи посао који чека нове станаре на Тргу Николе Пашића јесте промена највишег правног акта. Све чешће се чује да је Уставу из 2006. истекло време, јер није кројен по европским стандардима.

Ласло Варга, члан скупштинског Одбора за европске интеграције, указује на мањкавости у Уставу Србије, са европског аспекта.

"Пре свега, мораће се укинути одредба о бланко оставкама одборника, затим одредбе о Народној банци, јер у Европској унији народне банке морају да буду независне, затим судије и тужиоце више неће бирати парламент", истиче Варга.

Посао који такође захтева двотрећинску већину у парламенту јесте и промена преамбуле Устава.

Како је најавио будући мандатар Александар Вучић, уставним законом посланицима ће бити предложено да се Косову и Метохији да шира аутономија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара