Читај ми!

Ширење сарадње са Емиратима

Сведоци смо интензивног унапређења билатералних односа између Србије и Уједињених Арапских Емирата у свим областима сарадње, а посебно на плану економије, рекао је председник Томислав Николић пожелевши добродошлицу новоименованом амбасадору УАЕ у Београду.

Новоименовани амбасадор Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Ђума Рашид Сејф Зајид ел Дахери предао је акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу, који је том приликом оценио да ће отварање Амбасаде УАЕ у Београду додатно подстаћи јачање наших пријатељских односа, преноси Танјуг.

"Уверавам вас да нећу штедети напора у даљем унапређењу пријатељских односа и сарадње између наших земаља у свим сферама", рекао је амбасадор Ел Дахери уручујући акредитивна писма председнику Николићу.

Новоименовани амбасадор УАЕ је, такође, изразио наду да ће у остваривању тог племенитог циља имати подршку председника Србије и српске владе.

Изразивши задовољство што је именован за амбасадора у Србији са којом његова земља, како је рекао, има снажне пријатељске везе, Ел Дахери је пренео председнику Николићу и пријатељском народу Србије топле поздраве председника УАЕ шеика Калифе бин Зајида ел Нахјана и свог народа који "веома поштују и цене српски народ".

"Сведоци смо интензивног унапређења билатералних односа између наше две земље у свим областима сарадње, а посебно на плану економије", рекао је председник Николић пожелевши добродошлицу новоименованом амбасадору УАЕ у Београду.

Николић је подсетио да је у протеклих годину дана реализовано или договорено више инвестиција УАЕ у српску привреду, док су између две земље потписани важни међудржавни споразуми.

Области у којима постоји потенцијал за продубљивање сарадње су бројне, рекао је председник Србије, наводећи међу њима пољопривреду, енергетику, авио-саобраћај, грађевинарство, информационо-комуникационе технологије и туризам.

"Отварање Амбасаде Уједињених Арапских Емирата у Београду, као што је и Република Србија претходне године отворила своје дипломатско представништво у Абу Дабију, пружиће додатни подстицај јачању наших пријатељских односа", истакао је Николић.

Билатерални односи између Србије и УАЕ, у којима нема отворених питања, представљају пример искрених и добронамерних односа, нагласио је председник Николић и изразио убеђење да ћемо у наредном периоду наставити да их унапређујемо.

"Посебно смо захвални због зајма који је Влада Емирата Абу Даби под веома повољним условима одобрила Влади Републике Србије, а који ће у знатној мери допринети развоју наше земље", нагласио је Николић.

Он је изразио уврење да ће новоименовани амбасадор УАЕ учинити све што може да се очувају постојећи и даље унапреде сви облици сарадње од обостраног интереса, уверавајући га, истовремено, да ће са српске стране имати сву потребну помоћ, гостопримство и подршку током своје мисије.

Председник Николић је, такође, председнику УАЕ шеику Калифи бин Зајиду ел Нахјану и пријатељском народу те земље упутио срдачне поздраве и најлепше жеље за будући просперитет земље.

Влада Србије је почетком марта 2013. године донела одлуку о давању сагласности за отварање Амбасаде УАЕ у Београду, а почетком фебруара прошле године донела је одлуку о отварању Амбасаде Србије у УАЕ.

У саопштењу Министарства спољних послова Србије тада је наведено да је та одлука резултат заједничке визије Београда и Абу Дабија о потреби јачања међусобних веза, политичке и пре свега економске сарадње.

Пре тога су дипломатски односи Београда и Абу Дабија функционисали на нерезиденцијалној основи, преко Амбасаде РС у Каиру, односно Амбасаде УАЕ у Риму.

Република Србија и Уједињени Арапски Емирати успоставили су дипломатске односе 21. марта 2007. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара