Вулин: Косово у фокусу и нове владе

Министар Александар Вулин изјавио је да ће нова Влада у свом фокусу имати Косово као што је то било и до сада, а да није важно ко ће бити на месту надлежног министра.

Александар Вулин није одговорио да ли ће он и у новој влади бити задужен за покрајину, оцењујући да није битно ко ће обављати функцију министра задуженог за Косово, већ да је важно да ће Влада Србије у свом фокусу имати Косово и Метохију као што је имала и до сада.

"Видите то по данашњем догађају и сваком наредном који ће се дешавати овде да Влада Србије неће мењатио своју политику према Косову и Метохији", рекао је Вулин новинарима приликом потписивања уговора о донацији за изградњу одељења Средње мужичке школе у Митровици, преноси Танјуг.

“То ће бити политика непризнавања једнострано проглашене косовске независности и политика преговарања и договарања о нормализацији живота на Косову и Метохији. Да ли ћу се тиме бавити ја или неко други то је потпуно неважно и оно што је сигурно ако ја то не будем радио, радиће неко бољи”, рекао је Вулин.

Коментаришући што Статути општина на северу Косова нису још увек усвојени због противљења косовског министарства за локалну самоуправу Вулин је казао да ће ти документи бити на одговарајући начин усвојени.

“Сигуран сам да ће бити постигнут договор, али то је нешто о чему разговарају локалне самоуправе. Морамо се навикавати на то да на северу Косова имамо легално и легитимно изабране органе власти и да њихова реч мора да се поштује”, нагласио је министар.

Вулин је казао да представници локалних самоуправа на северу Косова нису лутке Београда Приштине или Брисела већ да се ради о, како је рекао, озбиљним људима који су изабрани значајним бројем гласова и који заступају грађане на северу Косова и Метохије.

"Питање усвајања општинских статута је питање првенствено за њих, ја сам информисан о томе како тече тај процеш и сигуран сам да ће се постићи одговарајуће решење које ће бити на задовољство Срба на КиМ", казао је Вулин. 

Деца морају да имају бољу будућност  

Министар Вулин, градоначелник Ниша Александар Перишић и директор музичке школе “Миодраг Васиљевић” из Косовске Митровице Давид Парлић потписали су Уговор о донацији за изградњу одељења средње-музичког образовања за ову установу. 

Вулин је истакао да деца морају да имају бољу будућност него садашњост, изразивши наду да ће уз помоћ оваквих акција успети да се у овој години обнове школе и живот у свакој од наших школских установа.

Подстио је да је у Бриселу потвђено да Заједница српских општина има извршна овлашћења када је у питању школство и здравство и да за лоше стање у насем здравству и школству нико не може бити крив осим нас самих.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић истакао је да је ово тек први корак у ономе што ће град Ниш уложити да помогне.

“Ми морамо нашој деци да пружимо оно најбоље и боље него што можемо или што пружамо нама, јер деца то заслужују, и на КиМ и у Србији, свуда”, рекао је Перишић додајући да би волео да ову акцију подрже и друге локалне самоурпаве у Србији.

“Председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић истакао је да је улагање у образовање улагање у сигурну будућност и да је привремени орган спреман да улаже у будућност односно образовање деце.

Директор музичке школе Давид Парлић истакао је да ће данашњим потписивањем уговора бити обезбеђена средства за проширење капацитета школе, обзиром да се од 2004.године до данас број ученика готово утростручио.

Укупна вредност пројекта је 3.400.000 динара. Од тога, привремени орган општине Косовска Митровица издвојио је 2,4 милиона динара а остатак је обезбедила Канцеларија за КиМ преко Нишког округа и града Ниша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара