Читај ми!

Дачић: Добра регионална полицијска сарадња

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је полицијска сарадња у региону југоисточне Европе веома добра и да је понекад далеко испред сарадње међу политичким органима појединих држава.

"Због тога су резултати у међународној полицијској сарадњи веома добри, барем када је реч о западном Балкану и југоисточној Европи", рекао јеИвица Дачић, који учествује на тродневној министарској конференцији у Опатији, посвећеној савременим изазовима у регионалној полицијској сарадњи, преноси Бета.

Дачић је додао да је Србија врло активна у примени Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи, коју је потписала 2006. године.

Указао да је "свима јасно да нема успешне борбе против криминала, као ни регионалне стабилности и безбедности уопште, ако не постоје добре везе између полиција и Министарстава унутрашњих послова у региону".

Тим поводом се, како је објаснио, сваке године одржавају конференције комитета министара унутрашњих послова земаља југоисточне Европе, а овогодишња конференција посвећена је новим формама сарадње.

Дачић је навео да постоји идеја да буде постигнут ниво оперативне сарадње који би омогућио размену информација и података које поседују полиције одређених земаља и да је зато неопходно да постоји добар систем заштите тих података.

Он је навео да је циљ да у наредном периоду буде потписан мултилатерални споразум на том нивоу, који би омогућио чак и размену ДНК података које имају одређене полиције у региону, што би, како је указао, могло бити веома важно за борбу против криминала.

Србија је, по његовим речима, далеко одмакла у тој области и спада међу земље су се тиме већ квалификовале за чланство у Европској унији.

"Србија је у јануару потписала и споразум о оперативној сарадњи са Еурополом, што значи да је направила такве институције и такав систем заштите података који омогућује да ми користимо Еурополове базе података и да гарантујемо апсолутну заштиту тих података",
истакао је Дачић.

Он је захвалио Аустрији, Швајцарској и женевском Центру за безбедност, развој и владавину права (ДЦАФ), који су покровитељи Конвенције.

"Ове године ће сви начелници граничних полиција земаља југоисточне Европе поднети извештај о свом раду. Оно што ме посебно радује су посебне форме сарадње између наших полиција, што обухвата заједничке патроле, заједничке истражне тимове, и заједничку примену специјалних истражних метода. То су све кораци даље у нашој међусобној полицијској сарадњи", закључио је Дачић.

Другог дана конференције, одржава се 11. састанак Комитета министара, као и 10. министарска конференција о сарадњи у области граничне безбедности у југоисточној Европи, којом ће Дачић председавати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се