Читај ми!

МСП: Србија ће наставити да пружа заштиту избеглицама

Србија не прихвата препоруку Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) о укидању избегличког статуса избеглицама из Хрватске и наставиће да пружа пуну заштиту и помоћ свим избеглицама на својој територији, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У саопштењу се наводи да ће Србија, као и до сада, дати максимални допринос стварању трајних и одрживих решења за положај избеглица, а одговорност за консеквенце одлуке о престанку избегличког статуса избеглицама из Хрватске зато ће у потпуности сносити УНХЦР, преноси Танјуг.

Та одлука УНХЦР-а је, како указује МСП, донета без консултација са чланицама УН и уз изричито противљење Србије као земље са највећим бројем избеглица из Хрватске (41.861).

Србија је у више наврата на највишим нивоима у УН изразила недвосмислено неслагање са иницијативом УНХЦР-а за доношење неутемељене и очигледно политичке одлуке, с обзиром на то да нису омогућена одржива решења за положај избеглица, посебно за њихов одржив повратак у Хрватску, наводи се у саопштењу.

Такође је указивано на последице по односе у региону, укључујући и спровођење Регионалног стамбеног програма као иницијативе четири државе региона - Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, коју су подржали сам УНХЦР, друге међународне организације и најважније земље донатори.

Министарство спољних послова посебно наглашава да, према правилима УНХЦР-а, приликом доношења одлука о укидању избегличког статуса морају бити консултоване заинтересоване државе, будући да терет потврђивања да су фундаментално, стабилно и трајно промењене околности у земљи порекла избеглица лежи на држави пријема.

"УНХЦР се, не само у потпуности оглушио о сопствена правила већ је, иако хуманитарна агенција, занемарио стварни положај избеглица из Хрватске. Таква једнострана одлука је без преседана у досадашњој пракси УНХЦР-а, која се увек заснивала на консензусу заинтересованих држава о питањима овакве тежине", додаје се у саопштењу МСП-а.

УНХЦР је раније данас издао препоруку да започне процес престанка статуса избеглица расељених из Хрватске пошто су се, како је саопштила та агенција УН, скоро 20 година након престанка сукоба у бившој Југославији, околности из темеља промениле.

Регионална сарадња је интензивирана, дошло је до добровољног повратка, различите етничке групе показале су како је миран суживот могућ, а све је очитији и напредак на економском и политичком плану, наводи се у препоруци УНХЦР.

Препорука УНХЦР-а се не односи на сведоке ратних злочина и на интерно расељене.

Земље које су примиле избеглице из Хрватске сада им могу укинути избеглички статус на основу сопствених процена стања у земљи порекла.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта затражио је од УНХЦР-а да одустане од укидања избегличког статуса Србима прогнаним из Хрватске, јер уколико то буде учињено, биће онемогућено остваривање права и одржив повратак прогнаних.

"Уколико УНХЦР прихвати ову иницијативу Хрватске, преузеће на себе одговорност за последице које из овога могу произаћи како за саме избеглице тако и за регионални процес, чији циљ је отклањање последица рата, постизање помирења и трајног мира у региону", наводи се у писму које је Линта упутио високом комесару УН за избеглице Антонију Гутерешу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара