Читај ми!

Реаговања на проблеме са вакцинама

ДСС и ЛДП траже од Владе да хитно реши проблем несташице вакцина за децу, адекватно санкционише одговорне за пропусте и системски реши проблеме у здравству.

У саопшстењу ДСС наводи да несташица петовалентних вакцина за децу указује још једном на неодговоран однос власти према питању здравља нације, преноси Бета.

"Несташице лекова и вакцина се понављају, а да нико од одговорних није одговарао, иако су последице такве да се цена плаћа и животима грађана", наводи се у саопштењу и додаје да су последице несташице поливалентних вакцина за децу вишеструке.

"Родитељи, остављени на цедилу од стране државе, принуђени су да се сами сналазе да набаве вакцину. Чак и они који за то имају средстава у најбољој намери да помогну својој деци могу, у незнању, да угрозе њихово здравље, прибављајући вакцине које су неадекватно транспортоване", пише у саопштењу.

Према ДСС-у, дугорочне последице погубне су за Србију која има крајње озбиљан проблем ниског наталитета, старења и смањења броја становништва.

ДСС тражи да од Владе да хитно реши актуелни проблем несташице вакцина за децу, да системски реши проблеме редовног снабдевања лековима здравствених установа и тржишта и да адекватно санкционише одговорне за досадашње бројне пропусте.

"Нико нема права да се некажњено поиграва животима и здрављем грађана и уколико Влада не казни одговорне појединце сносиће сама потпуну одговорност", наводи се у саопштењу.

ЛДП: Несташица вакцина срамота за државу

Либерално демократска партија је позвала Министарство здравља да хитно реши проблем несташице петовалентних вакцина и осудила изјаву директора РФЗО Момчила Бабића којом се за несташицу криве искључиво произвођачи, преноси Танјуг.

"Срамота је да држава, која је у обавези да грађанима дугорочно пружа здравствене услуге и води рачуна о животима наше деце, тражи оправдање за своју неспособност тако што окривљује друге за сопствене неуспехе", наводи се у саопштењу.

ЛДП истиче да је сакривање државних званичника иза тендера и међусобно неусклађених законских прописа, апсолутно неприхватљиво и да у најмању руку представља скандал.

Најновији случај несташице вакцина и неодлучност по питању почетка примене новог календара имунизације само је потврда хаоса у којем се данас налази здравство у Србији, наводи се у саопштењу.

У ЛДП-у кажу да се дешава управо оно о чему су говорили у кампањи, а то је да је потребна хитна реформа нефункционланог система здравствене заштите како би постао одржив и био у стању да врши своју улогу.

"Држава је повлачењем низа неодговорних потеза по ко зна који пут своје грађане оставила на цедилу, због чега ЛДП инсистира да се сместа дефинише нови план како бисмо коначно добили ефикасан систем здравствених услуга", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво