Читај ми!

Давенпорт: ЕУ очекује реформе и наставак дијалога

Убеђен сам да ће се нова влада озбиљно бавити реформама, а такву владу ће подржати ЕУ, рекао је шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт. Указао је и на важност наставка дијалога са Приштином, као и отварање поглавља 23 и 24 у преговорима са Унијом.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт рекао је да Брисел од нове Владе Србије очекује што скорије спровођење економских и структурних реформи, које су веома битне за борбу против корупције и за економски раст.

"Ја сам убеђен у да ће се нова влада веома озбиљно бавити тим реформама", рекао је Давенпорт Танјугу и додао да је ЕУ "спремна да подржи владу која ће спроводити такве реформе".

Имајући у виду да ЕУ очекује и наставак дијалога с Приштином и пуну имплементацију Бриселског споразума, шеф делегације Уније у Београду, честитајући Српској напредној странци на "великој победи", оцењује да "нова влада носи велику одговорност и имаће велике изазове".

Подсетио је да је досадашња влада радила на веома битним реформама и на новим законима, међу којима су закон о приватизацији, о стечају, о планирању и изградњи, закон о раду.

Подсећајући да је слоган СНС-а у предизборној кампањи био "свом снагом за реформе", оценио је да ће што скорије спровођење конкретних реформи бити највећи приоритет и за нову владу, и за земљу, и за грађане.

Давенпорт је посебно указао на реформе у области правосуђа и економске и структурне реформе.

Указао је да на пољу правосуђа већ постоје Стратегија и Акциони план.

"Сада желимо да подржимо даље кораке у том правцу. Ово ће, наравно, бити од великог значаја за (приступне) преговоре и, нарочито, за напредак у оквиру Поглавља 23 и желимо да отворимо то поглавље што пре, али треба да видимо тај напредак", рекао је амбасадор ЕУ.

Унија, према његовим речима, жели да Влада Србије настави дијалог с Приштином.

"Ово је кључна ствар за Европски савет. Као што знате, желимо да видимо пуну имплементацију споразума од 19. априла", рекао је Давенпорт и додао да има још важних тема, чак и у вези са спровођењем Бриселског споразума.

Оценио је да је "веома охрабрујуће" то што су чак и током предизборне кампање одржане две рунде разговора Београда и Приштине у Бриселу.

"Ми смо спремни и желимо да наставимо тај процес, тај дијалог, и ми смо, упркос свим различитим притисцима, наставили и током ове изборне паузе све техничке и аналитичке прегледе", рекао је Давенпорт.

Давенпорт је похвалио и преговарачки тим Србије, који предводи Тања Мишчевић, за рад "пуном паром" протеклих месеци и истакао да је сваки састанак, и аналитички и технички преглед био задовољавајући.

Нагласио је и да је заједнички циљ Србије и ЕУ да поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе, правду, слободу и безбедност, буду отворена што пре и додао да две стране интензивно раде на остварењу конкретног напретка у том погледу.

Давенпорт је указао на значај ефикасне координације свих активности у вези са европским интеграцијама, оценивши да ће то, вероватно, бити највећи изазов за нову владу.

На питање каква је била садржина поруке високе представнице ЕУ Кетрин Ештон у вези са ситуацијом у Украјини, коју је пренео министру спољних послова Ивану Мркићу на састанку у среду, Давенпорт је одговорио: "Могу само да вам кажем да сам објаснио министру Мркићу став ЕУ што се тиче веома озбиљне ситуације која сада постоји у Украјини. Објаснио сам му став ЕУ после седнице Савета у понедељак."

Ештонова је у понедељак изјавила да ЕУ неће признати резултате референдума о припајању Крима Русији, а Спољнополитички савет ЕУ је истог дана пооштрио санкције Русији, усвојивши списак од 21 кримског и руског функционера којима ће бити забрањено да путују и располажу имовином у ЕУ.

Избори протекли у складу са законом

Амбасадор Давенпорт је оценио и да је изборни процес био "веома миран" и да су "испуњени сви услови за добре изборе", подсетивши да су и посматрачи ОЕБС-а потврдили да је све протекло у складу са законом.

Он је, међутим, приметио да су посматрачи ОЕБС-а имали неколико примедби у вези са медијским извештавањем.

"Они су говорили, на пример, о недостатку медијског плурализма у Србији током ове кампање. То је нешто на шта смо и ми указивали, током неколико година, у извештају (Европске комисије) о напретку (Србије)", рекао је Давенпорт.

"Сада је заиста веома битно да се нова влада хитно бави применом медијске стратегије, нарочито што се тиче сета нових закона. Постоје три нова закона у овој области и мислим да сви разумеју да би било добро да не чекамо на конкретне резултате у овој области", оценио је амбасадор ЕУ.

Коментаришући хапшење Дарка Шарића, амбасадор ЕУ је оценио да је то велико достигнуће у борби против организованог криминала.

"То је, такође, плод напора Владе, релевантних агенција у Влади, али и резултат ефикасне сарадње са колегама, агенцијама, владама ван Србије и у региону. То је веома битан аспекат овог успеха", рекао је Давенпорт.

Давенпорт је изразио очекивање да ће судски поступак бити "у складу са свим законима у овој области и да ће тај рад бити потпуно професионалан".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије