Читај ми!

Кирби: Истражити везе Шарића и власти

Хапшење и суђење Дарку Шарићу води смањењу организованог криминала, сматра амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби. Додаје да је неопходно утврдити да ли постоје везе између Шарића и власти.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби оценио је у интервјуу за Политику да хапшење и суђење Дарку Шарићу води смањењу улоге организованог криминала у друштву. Истиче да је неопходно проверити и да ли постоје везе Шарића и људи из Владе.

"У једном тренутку се овде спекулисало да постоји веза организованог криминала и Владе. Не знам да ли је то и даље случај, али вреди истражити да ли је то тако. Ако је то тако, онда је треба прекинути, а ако није, треба показати јавности да се то више не догађа", рекао је Кирби.

Кирби није желео да коментарише које су америчке тајне агенције учествовале у лоцирању Шарића, али ни да спекулише о томе да ли ће се приликом Шарићевог испитивања појавити информације о његовим везама са политичарима.

На питање да прокоментарише медијске спекулације о томе да су премијер Ивица Дачић и његови сарадници имали контакте са Шарићем, и Дачићеву тврдњу да то није тачно, будући да се он, како је рекао, сусретао са шефовима америчке ДЕА и ФБИ, Кирби је истакао да у погледу спречавања трговине дрогом САД имају добру сарадњу са Владом Србије и да ће наставити ту сарадњу.

"Господин Дачић је био ефикасан министар полиције, а потом и премијер. С ким се он сусретао? Препуштамо другима да о томе спекулишу. Ми се држимо тога на којој је он позицији и у складу с тим имамо добру сарадњу", рекао је амерички амбасадор.

"Желимо да ту сарадњу са Србијом наставимо и проширимо, било да је Дачић министар унутрашњих послова, било да је премијер, или било ко да буде наредни министар или премијер. Због тога смо усмерени на такву сарадњу, а не на сумњичења, без обзира на то од кога она долазе", додао је Кирби.

Рекао је и да народ у Србији жели правосудни систем у којем ће и важни људи и они који су мање важни бити исто третирани, тако да кривци буду осуђени, а онима којима се не може доказати кривица да буду ослобођени.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије