Читај ми!

Формирање београдске власти, чека се СНС

Готово да нема промена на списку странака које ће ући у београдску скупштину, али је распоред њихових снага другачији него 2012. године. У овом тренутку је превасходно на СНС-у да дефинише на који начин ће и како ући у евентуалне коалиције, каже Синиша Мали.

По објављивању коначних резултата избора у Београду, који се очекују у петак, почињу да теку рокови за конституисање градске власти. Петнаест дана је рок да се закаже конститутивна седница, а 60 да се она и одржи. Тада би требало да буде изабран градоначелник. Једна партија има апсолутну већину и може сама да формира власт.

Готово да нема промена на списку станара Старог двора, али је распоред њихових снага другачији него 2012. године. Напредњаци имају довољно одборника да сами формирају власт.

"Избори су прошли, сви смо свесни резултата и у овом тренутку је на страначким органима, превасходно на СНС-у, да дефинишу на који начин ће и како ући у евентуалне коалиције и ко ће де факто бити градоначелник Града Београда", рекао је председник Привременог органа Синиша Мали.

Напредњацима би требало да припадну 63 одборничка места, ДС-у 22, а коалицији око социјалиста 16 места. ДСС ће имати девет одборника.

Да ли ће можда једна општина бити модел за цео град? У Чукарици, где је власт прекомпонована, на чело Општине дошао је СНС, али уз помоћ ДСС-а и коалиције око социјалиста.

Промена власти у тој општини није у вези с будућом коалицијом у Граду, саопштавају напредњаци. У све три партије кажу да званичних разговора није било, али их не искључују.

Александар Антић из СПС-а сматра да је његова партија остварила одличан резултат, али додаје да тај резултат у овом тренутку нема специфичну тежину.

"Спремни смо да разговарамо са колегама из СНС-а, али не очекујемо да резултат тих разговора мора да буде и договор око заједничког вршења власти", каже Антић истичући да су социјалисти спремни да разговарају пре свега са напредњацима.

ДСС је са СНС-ом још у Земуну, Гроцкој, на Вождовцу.

"У градским општинама има различитих коалиција, ми већ дуже време разговарамо са колегама из СНС-а, тако да је Чукарица производ вишемесечних разговора", каже Андреја Младеновић из ДСС-а.

Ми ћемо на седницама страначких органа разговарати ако буде понуда и предлога, додао је Младеновић.

После више година на челу престонице, демократе поручују да неће опструирати будућу власт.

"И даље поносно стојимо иза свега што смо представљали у Београду и желимо да наговестимо да ћемо бити доследна опозиција за све пројекте које је ДС започео, који морају да буду завршени. И, наравно, бићемо велики критичари свега што није у интересу Београђана", рекао је Балша Божовић из ДС-а.

Београђани ће свог градоначелника добити у Скупштини Града, где се он бира тајним гласањем, а за то је потребна апсолутна већина. Мандат траје четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара