Читај ми!

Жбогар очекује спровођење Бриселског споразума

Победа СНС-а требало би да помогне нормализацији односа Београда и Приштине, оценио посебни представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар. Дијалог, који су водили Ивица Дачић и Хашим Тачи био је успешан, оценио је Жбогар.

Посебни представник Европске уније на Косову Самуел Жбогар рекао је у Сарајеву да би победа СНС-а на изборима у Србији требало да помогне даљој нормализацији односа Београда и Приштине. Упозорио је и да постоје још бројни изазови на које треба одговорити.

Навео је да би победа СНС-а између осталог требало да омогући "глатко спровођење" Бриселског споразума.

Дијалог, који су уз посредовање високе представнице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, водили српски премијер Ивица Дачић и косовски Хашим Тачи, био је успешан пре свега зато што су обе стране показале да истински желе нормализацију стања на Косову, оценио је Жбогар.

Према његовим речима, нормализација односа Београда и Приштине резултат је чак 33 састанка премијера Србије и косовског премијера, који су трајали "више од 300 сати", а у које се кренуло од стања у коме две стране нису биле у стању ни да се рукују.

Важан аспект је, оцењује Жбогар, и нормализовање односа у троуглу Београд-Приштина-Брисел при чему и Београд и Приштина настављају преговоре са Бриселом о начину на који ће напредовати на путу ка чланству у Унији.

"Овим се показало да и Косово има европску будућност", рекао је Жбогар који тврди да је дошло до нормализације односа и унутар самог Косова, односно боље сарадње власти у Приштини са општинама на северу државе у којима је већинско становнишрво српске националности.

"Сада имамо косовске царинике који нормално путују на север, царинске дажбине се прикупљају и користе за посебни фонд за развитак општина на северу", рекао је специјални представник ЕУ на Косову и некадашњи шеф словеначке дипломатије.

Структуре на северу можда још увек неће функционирати у целости у складу са косовским законима, али поступне промене ваља ценити, додао је Жбогар.

Стабилност на терену

Генерал Леонардо Ди Марко, начелник Штаба регоналне команде НАТО-а у Напуљу (ЈФЦ), који контролише операције КФОР-а на Косову, рекао је да је напредак постигнут у протеклих годину дана веома важан и да пружа чврсту основу за дугорочну стабилност на терену.

"Споразум (Бриселски споразум из априла 2013.) може довести до трајног мира на Косову", оценио је Ди Марко додајући да је сада потребно "стратешко стрпљење". Италијански генерал је упозорио ипак да је тренутно стање на Косову "крхко" при чему је ниво претње миру на северу земље "умерен" а у осталом делу Косова "низак".

Он сматра да смањење броја припадника КФОР-а у овој ситуацији "не би било продуктивно" јер и Срби и Албанци присутност војних снага НАТО-а и даље виде као основни гарант сопствене безбедности.

Расправом о Косову закључен је тродневни семинар на којему су анализирани различити аспекти стања на југоистоку Евопе при чему је посебна пжња била посвећена стању у БиХ и могућем утицају украјинске кризе на Европу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара