Узурпација манастирске имовине на КиМ

Наставља се пракса бесправног одузимања и присвајања српске имовине на Косову и Метохији и неовлашћеног упада на српска имања, упозорава Канцеларија за КиМ. Канцеларија оштро осуђује узурпацију од стране Албанаца парцела које припадају манстиру Свети Врачи у Зочишту.

Канцеларија за Косово и Метохију оштро је осудила узурпацију од стране једне албанске породице парцела које припадају манастиру Свети Врачи у Зочишту. Осуђује и вербалне провокације којима се узнемиравају монаси овог манастира.

Канцеларија, такође, осуђује и упад непознатих починилиаца на црквено имање у селу Могила, у општини Косовска Витина.

При томе је начињена материјална штета у башти на којој се узгаја поврће за потребе народних кухиња и Епархије рашко-призренске.

Како се указује у саопштењу, "наставља се пракса бесправног одузимања и присвајања српске имовине на Косову и Метохији и неовлашћеног упада на српска имања".

Канцеларија зато тражи од "надлежних органа и међународне заједнице да у најкраћем року предузму мере у спречавању одузимања српске црквене и сваке друге имовине, која је од виталног значаја за опстанак Срба на Косову и Метохији".

"Право на имовину загарантовано је право Универзалне декларације о правима човека потписане 1948. године у Њујорку, па тражимо да то право важи и за Србе у Покрајини", напомиње се у саопштењу Канцеларије.

"Тражимо и да се одмах пронађу они који су уништили расад у башти на црквеном имању у селу Могила, због чега ће можда неки корисници народних кухиња остати без и тог једног сигурног оброка у дану", додаје се у саопштењу Канцеларије.

Канцеларија захтева и "да престану провокације монаштва манастира Свети Врачи у Зочишту и да се што пре казне изгредници, као и узурпатори манастирске имовине".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара