Читај ми!

Српска политичка сцена после избора

И аналитичари и политичари сагласни су да су избори променили политичку сцену у Србији. Апсолутна победа напредњака требало би да значи да ће парламент бити ефикаснији али ће то подразумевати и много већу одговорност.

Није било тешко претпоставити да ће избори донети прекомпоновање српске политичке сцене. Ипак, ни истраживачи јавног мњења ни аналитичари, ни политичари - готово нико није могао да прогнозира овако велике промене.

Тектонски поремећај, политички земљотрес, партијски рељеф који не личи на онај од пре само годину дана. Све су то описи српске политичке сцене дан после избора. Једна партија бележи доминацију каква није виђена у последњих четврт века.

Лидер напредњака Александар Вучић истиче да то само представља додатну одговорност.

На ту одговорност позивају сви који знају да свака власт квари а да апсолутна може да квари највише.

А напредњаци тврде неће злоупотребити популарност, већ напротив искористити је за широки консензус, реформе, и коначно бољи живот. И светски медији извештавају о тријумфу странке која је обећала болне реформе.

"То се десило зато што су грађани очито уморни од ружичастих обећања и изневерене су њихове наде у брзе успехе. Сад су поверовали онима који им кажу да ће бити болно али да ће из тога произићи национални препород. Та нада обавезује јер се брзо троши", каже политички аналитичар Драгољуб Анђелковић.

Са таквом већином, међутим, нема оправдања да парламант не буде ефикаснији. Ови избори су уцењивачки капитал малих странака за сада послали у прошлост.

"Постоји шанса да парламент буде ефикаснији. Да ли ће то заиста бити ја у овом трентуку не могу да предвидим, али постоји основа да тако буде. Немојте сметнути са ума да је у претходном сазиву парламента седело 45 партија", објашњава Марко Благојевић из Цесида.

Сада ће их седети 22. Међу њима нема ДСС-а, УРС-а, ЛДП-а. Дан после гласања различито реагују на то што је пет одсто било недостижно. Млађан Динкић се не оглашава пошто је саопштио да се повлачи из политике док Чедомир Јовановић шаље писмо члановима да је време да се почне из почетка. У ДСС-у се још надају.

"Ја нећу да подгревам ничију наду, али са 4.54 одсто можемо да се надамо да ДСС пређе цензус. Нисмо нервозни због овога нити ширимо нервозу, нити говоримо о крађи, просто говоримо да треба да сачекамо да се преброје гласови", каже Небојша Бакарец из ДСС-а.

"Почињао сам из почетка кад су сви мислили да је крај. Ако ћемо право, ја то најбоље знам да радим, само ми је жао што морам да сачекам да се Србији све то и деси, да бих то још једном у животу радио. За тај посао сада мора да се спреми и ЛДП. Србија је данас рекла да сада није време за нас: А кад Србија буде рекла - време је, биће много горе време него данас", каже лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

"Ми смо и даље на становишту да ће време које је пред нама дати најбоље одговоре којим путем креће Србија", кае Видоје Петровић из УРС-а.

И ови избори су још једном одвојили републику и град. ДСС који није прошао на државном, у Београдском парламенту имаће девет места. Са НДС-ом је обрнуто. У републичком парламенту имаће 18 мандата, али ниједно у престоници. ДС је за десет одсто више гласова добио у Београду.

Партијама испод цензуса политички аналитичар Владимир Гоати не оставља много наде да ће преживети до идућих избора. Изгубиће државно и финансирање сопствених донатора, чланство ће се осипати.

"Пре свега УРС који је хетерогена коалиција разних странака које ће покушати другим аранжманима да се убаце у тај добро плаћени парламент на следећим изборима. Према томе, неће остати у овом облику. За ДСС не знам шта да кажем. Да ли ће доћи до програмских, кадровских или других промена или ће остати на слабом финансирању", каже Владимир Гоати из Транспарентности Србија.

Иако важи другачија логика на локалу и републици јучерашње гласање напредњацима је донело победу и у местима која су традиционално држали УРС и ЈС, у Крагујевцу и Јагодини.

Некадашњи ДОС после јучерашњих избора више не постоји. Аналитичари кажу да су преживели само они који су на време отишли у победнички табор: Расим Љајић и Велимир Илић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара