Читај ми!

Странке испод цензуса ће тешко преживети

Суочавајући се са губитком државног финансирања и сопствених донатора, странке које нису прешле цензус тешко ће преживети до наредних избора, оцењује политички аналитичар Владимир Гоати. Као највећи проблем који ће се јавити због недостатка финансија, Гоати истакао осипање чланства.

Политички аналитичар Владимир Гоати оценио је да странке које нису прешле цензус суочиће се с губитком државног финансирања и сопствених донатора, па ће им бити тешко да преживе до наредних избора.

Гоати је агенцији Бета рекао да те странке, ако и преживе, неће имати велике шансе на наредним изборима, јер неће бити финансиране четири године.

Према прелиминарним резултатима, највише гласова на парламентарним изборима освојила је Српска напредна странка, док су у парламент ушле и коалиција око социјалиста, Демократска странка и Нова демократска странка.

Испод цензуса су, између осталих, остале Демократска странка Србије, Либерално-демократска партија и УРС.

Као највећи проблем који ће се јавити због недостатка финансија, Гоати је навео осипање чланства.

"Ентузијазам је добар пријатељ, али није дуготрајан. Чиновници неће да раде без плате", рекао је Гоати и навео да ће се у тим околностима повући и донатори, јер они најчешће финансирају странку од које имају корист, односно странке у власти.

Рекао је да очекује да се уједине партије које нису прешле цензус, а имају сличан програм, као што су то пре избора учиниле Српска радикална странка и Покрет Наши.

Коментаришући могућност странака испод цензуса да "преживе" до наредних избора, Гоати је УРС окарактерисао као хетерогену странку и додао да не очекује да ће у том облику опстати, већ да ће њени чланови "срећу потражити свако на својој страни".

Гоати је проценио да ће бити тешко да се ДСС врати у парламент, ако не одступи од своје политике и не промени лидера (Војислава Коштуницу), који је на челу странке од 1992. године.

Према његвом речима, Либерално-демократска партија има програмске шансе да у демократском смислу буде радикалнија опција од Демократске странке, али да остаје питање постоји ли бирачка потреба за таквом странком.

Као листу која има шанше да се политчки "пробије" Гоати је навео листу Саше Радуловића "Доста је било" и нагласио да је, иако су освојили само 1,7 одсто, то је велики успех с обзиром на то да постоје само месец дана.

Гоати сматра да после јучерашњих избора долази до промена партијског система у Србији, односно да ће уместо досадашњег вишепартијског система постојати "вишепартијски систем с доминантном партијом", односно да ће једна партија бити моћна, а да ће око ње постојати "политички патуљци".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара