Читај ми!

Српски одговор на тужбу Хрватске

Српски правни тим оценио да у излагању Хрватске и испитивању сведока није било јаких доказа да је Србија одговорна за геноцид и није се чуло ништа ново. Од понедељка Србија почиње своје изјашњавање - прво о тужби Хрватске, а потом и о контратужби.

Пред Међународним судом правде у Хагу у понедељак се наставља суђење по међусобним тужбама за геноцид Србије и Хрватске. У петак је правни тим Хрватске завршио излагање и испитивање сведока, а према оцени српског правног тима докази да је Србија одговорна за геноцид нису били јаки и није се чуло ништа ново. Од понедељка Србија почиње своје изјашњавање прво о тужби Хрватске, а потом и о контратужби.

Није било пријатно седети у хашкој судници претходних дана, нити слушати излагање хрватске стране, каже шеф српског правног тима Саша Обрадовић. Ипак, тврди, докази нису били толико јаки.

Од понедељка, кад српски заступници почињу своје излагање, најпре ће оспоравати наводе хрватске стране и доказивати да почињени злочини немају битне елементе геноцида.

"Током наредне недеље ми нећемо порицати да су извршени тешки и озбиљни злочини 1991. у Хрватској, али ћемо свакако оспорити аргументовано, документовано контекст догађаја у којима је читав рат и читав сукоб и распад Југославије био представљен као једна једина геноцидна кампања извршена од стране Срба над Хрватима", рекао је Саша Обрадовић.

Шта су говорили хрватски сведоци нећемо знати до 1. априла, будући да је суд забранио објављивање сведочења. Ипак, каже Обрадовић, судије су могле да виде два различита контекста.

"Оно што смо слушали током преподнева од стране хрватских заступника, у вези са целокупним контекстом догађаја, било је сасвим супротно оној слици коју су сведоци оставили у поподневним сесијама", истиче Обрадовић.

Хрватски правни тим имао је 12 сведока. Половина сведока говорила је у судници, међу којима је и Соња Бисерко. Могућност да унакрсно испитују српски правни заступници су искористили. Хрватска се тог права одрекла.

"Постоји један игнорантски став код Хрвата, то се видело и ове недеље приликом њихових излагања свему што долази са српске стране, па је вероватно био такав став, е нећемо ни њихове сведоке", рекао је Саво Штрбац, директор Документационо-информативног центра "Веритас".

Нико од осам сведока српске стране неће говорити у судници, већ ће њихове исказе прочитати правни заступници. Саво Штрбац, који је и један од сведока српске стране, изненађен је одлуком хрватских заступника.

"Зачудило нас је што нису бар мене тражили на унакрсно испитивање, јер ако су они у праву, онда су ме могли буквално дотући, и мене и моју организацију, и за сва времена ућутати", каже Штрбац.

Од понедељка Србија ће доказивати да су хрватске власти починиле геноцид током операције Олуја, у намери да потпуно или делимично униште Србе у Крајини. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије